Britanska vlada šalje pomoć Ukrajini: Iznos je veći od 200 miliona dolara

0
Radiosarajevo.ba
Britanska vlada šalje pomoć Ukrajini: Iznos je veći od 200 miliona dolara
Foto: EPA - EFE / Rat u Ukrajini

Britanska vlada izvijestila je u petak da će Ukrajinu opskrbiti sa 650 lakih višenamjenskih projektila u vrijednosti od 213,13 miliona dolara (375 miliona KM) kako bi pomogla u zaštiti tu zemlju od ruskih dronova i bombardiranja.

Rusija je prošle sedmice pokrenula svoj najveći zračni napad na Ukrajinu od početka rata početkom 2022. godine. Ukrajina je ponovno zatražila dodatnu podršku protuzračne odbrane kako bi se obranila od napada raketama i bespilotnim letjelicama.

Nova isporuka projektila najavljena je dok je britanski ministar obrane John Healey prisustvovao sastanku Ukrajinske kontaktne odbrambene skupine, ad-hoc koalicije od nekih 50 zemalja, u američkoj zračnoj bazi u Njemačkoj.

Novi Zmaj oduševio: Pogledajte čudesnu asistenciju Esmira Bajraktarevića na debiju za Zmajeve

Novi Zmaj oduševio: Pogledajte čudesnu asistenciju Esmira Bajraktarevića na debiju za Zmajeve

Ukrajina će ih morati malo pričekati

Britansko ministarstvo odbrane priopćilo je da, u skladu s obvezom nove vlade da ubrza dostavu pomoći Ukrajini, očekuje da će prva serija tih projektila najavljena u petak stići do kraja godine.

"Ova nova obveza dat će važan poticaj ukrajinskoj protuzračnoj odbrani", rekao je Healey u priopćenju. Ministarstvo obrane priopćilo je i da rakete koje je proizveo Thales imaju domet veći od 6 kilometara i da se mogu ispaljivati ​​s različitih platformi na zemlji, moru i zraku.

Izuzetno fleksibilni u borbi

Ovi projektili su dio kategorije LMM (Lightweight Multirole Missile). Dizajnirani su za upotrebu protiv širokog spektra ciljeva, uključujući oklopna vozila, dronove, pa čak i helikoptere. Rakete se mogu lansirati sa različitih platformi, poput kopnenih vozila, helikoptera i brodova, što ih čini izuzetno fleksibilnim u borbi.

Opremljene su naprednim vođenjem, koje omogućava precizne udare na velike udaljenosti. Zbog svoje male težine i mobilnosti, idealne su za brze operacije u odbrani protiv ruskih snaga. 

Prošlog ponedjeljka, Rusija je ispalila više od 200 projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, ubivši sedam ljudi i pogodivši energetske objekte diljem zemlje u onome što je Kijev nazvao "najmasovnijim" napadom u ratu, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije