Britanija šalje pet vrsta smrtonosnog oružja ukrajinskoj vojsci

6
Radiosarajevo.ba
Britanija šalje pet vrsta smrtonosnog oružja ukrajinskoj vojsci
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Ujedinjeno Kraljevstvo velikodušno pruža vojnu podršku Ukrajini, a u tome ih nadmašuju samo Sjedinjene Američke Države.

Na opće iznenađenje, britanski premijer Boris Johnson pojavio se prošle subote na ulicama Kijeva, u pratnji ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kako bi najavio povećanje obima vojne podrške koju njegova zemlja pruža Ukrajini.

U zanimljivom razvoju događaja, London je najavio mogućnost slanja protivbrodskih raketa sposobnih da napadnu ruske bojne brodove i krstarice, koji bombardiraju brojne ukrajinske gradove, pored slanja oklopnih vozila i naprednih raketnih sistema.

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

U trenutku kada je Njemačka saopćila da je dostigla krajnju granicu u snabdijevanju Ukrajine oružjem iz svojih skladišta, Britanija je nastavila slati još oružja. Čak je i pozvala zvaničnike iz ukrajinskog Ministarstva odbrane da posjete London i sastanu se s visokorangiranim komandantima vojske kako bi ih upoznali s njihovim potrebama za oružjem, piše Al Jazeera Balkans.

Hiljade raketa

Očekuje se da će Britanija poslati oko 6.000 raketa, uključujući protivtenkovske rakete i visokoeksplozivne bombe, dok Britanija kaže da su sve te rakete odbrambene.

London je već poslao 4.000 protivtenkovskih raketa otkako je rat počeo 24. februara, uključujući projektile Javelin i laserski navođene protivoklopne rakete, što znači da je ukupan broj raketa koje su dostavljene Ukrajini u sklopu britanske pomoći iznosio 10.000.

Vrijednost ove pomoći iznosi više od 130 miliona dolara, pored toga što je izdvojeno 30 miliona dolara iz budžeta britanskog Ministarstva vanjskih poslova namijenjenog za pitanja sigurnosti i stabilnosti za isplatu plata ukrajinskim vojnicima i pilotima.

Deseci oklopnih vozila

Očekuje se da će ukrajinska vojska dobiti od britanske vojske oko 120 oklopnih vozila Mastiff za prevoz vojnika, koje je britanska vojska koristila tokom invazije na Afganistan.

Britanija će ukloniti osjetljivu opremu iz ovih oklopnih vozila prije nego što ih isporuči u Ukrajinu, u slučaju da padne u ruske ruke tokom borbi, kako ne bi razotkrili tehnologiju koja se nalazi u njima.

Ovo oklopno vozilo može prevoziti osam vojnika pored vozača, a može nositi i mitraljeze, pored automatske platforme za lansiranje projektila. Maksimalna brzina vozila iznosi 90 kilometara na sat.

Vozila će stići u države koje graniče s Ukrajinom radi obuke ukrajinskih vojnika na njima, prije nego što budu raspoređeni na bojno polje, a njihov cilj je omogućiti brže kretanje i mobilnost ukrajinske vojske.

Protivavionske rakete

Među naprednim raketnim sistemima koji ukrajinskoj vojsci stižu od njenog britanskog kolege su i protivzračne rakete Starstreak.

Riječ je o protivzračnoj raketi kratkog dometa i velike brzine, koja može oboriti borbene avione. Odlikuje se po tome da ima tri vođene rakete s lanserom za višestruke udare na ciljeve maksimalnom brzinom od oko 3.700 kilometara na sat.

Francuska kompanija Thales, proizvođač Starstreaka, za ovu raketu kaže da se sastoji od tri visokoeksplozivne bojeve glave u obliku strijele, a lansira se sa platforme na raketni motor, što joj daje snažan potisak. Iz kompanije kažu da je ova raketa gotovo otporna na kontramjere bilo koje mete koju cilja.

Protivbrodske rakete

Vijesti o pokušaju Britanije da Ukrajinu opskrbi protivbrodskim projektilima ostaju službeno nepotvrđene, uprkos činjenici da je više britanskih medija objavilo izjave vojnih zvaničnika koje potvrđuju namjeru Londona da takve rakete dostavi Kijevu.

To se odnosi na rakete američke proizvodnje Harpoon, čiji bi ulazak na bojno polje doveo do kvalitativne promjene u daljem toku dešavanja, posebno u Crnom moru, kojim dominira Rusija.

Ova raketa je duga oko pet metara i jedna je od najzastupljenijih u pomorskim snagama u svijetu, jer je njima opremljeno blizu 600 ratnih brodova Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Harpoon je raketa dugog dometa do 112 kilometara, s brzinom od 860 kilometara na sat i ogromnim eksplozivnim kapacitetom, tako da može nositi oko 600 kilograma eksplozivnih tvari. Ima veliku preciznost u gađanju i prodiranju u metu.

Artiljerijsko oružje

Jedno od oružja za koje se očekuje da će stići do Ukrajine je i haubica britanske proizvodnje AS-90 Howitzer, a između Londona i Kijeva se još uvijek vode razgovori o tome kako će se ova artiljerija dopremiti do ukrajinske vojske.

Britanska vojska je koristila ovu vrstu artiljerije tokom okupacije Iraka, čiji je domet 25 kilometara, a očekuje se da će pomoći ukrajinskoj vojsci u velikim bitkama u istočnim regijama.

Britanski list Daily Mail navodi da postoji koordinacija između Britanije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se Ukrajini obezbijedile hipersonične rakete, u slučaju da se nastave borbe sa ruskim snagama. Međutim, to će biti posljednja opcija, s obzirom na razvoj ovih raketa, čija je brzina pet puta veća od brzine zvuka.

S druge strane, medijski izvještaji isključuju mogućnost snabdijevanja Kijeva hipersoničnim projektilima, imajući u vidu da su te rakete još uvijek u razvoju i testiranju. Riječ je o projektilima sposobnim da nose nuklearne bojeve glave i mogu se lansirati iz aviona, a njihov ulazak u rat bi dodatno zakomplicirao situaciju.

Pored ranije spomenutog naoružanja tu su i rakete Javelin američke proizvodnje, koje je Ukrajina nabavila od Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Prema vojnim procjenama, ove rakete su doprinijele pružanju snažne podrške ukrajinskoj vojsci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije