Brazil: Više od 32.000 novooboljelih i 1.272 umrlih za samo 24 sata

Radiosarajevo.ba
Brazil: Više od 32.000 novooboljelih i 1.272 umrlih za samo 24 sata
EPA-EFE / Brazil

Brazilsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je u toj zemlji u posljednja 24 sata zabilježen 32.091 novi slučaj zaraze koronavirusom te da su umrle 1.272 osobe.

Brazil je s ukupno 739.503 slučaja zaraze virusom druga zemlja u svijetu s najvećim brojem zaraženih, nakon SAD-a, a s 38.406 smrtnih slučajeva treća u svijetu po broju umrlih.

Nakon presude Vrhovnoga suda ponovno su dostupni svi potpuni podaci na službenoj internetskoj stranici s koje je bio uklonjen ukupan broj zaraženih i umrlih.

Presuda je donesena nakon sve jačega pritiska sa svih strana političkoga spektra i tvrdnji da vlada pokušava prikriti stvarne podatke o broju zaraženih te se sada na službenoj internetskoj stranici ponovno može vidjeti ukupan broj umrlih i zaraženih - kao i podaci za pojedine države - kao što se to prikazivalo do prošle sedmice, piše Hina.

Novi podaci objavljeni u utorak navečer pokazuju da je u protekla 24 sata zabilježen 32.901 novozaraženi, dok je ukupan broj zaraženih sada 739.503. Umrlih je bilo 1.272, odnosno ukupno 38.406.

Predsjednik Jair Bolsonaro ustrajno je pokušavao umanjiti ozbiljnost epidemije koronavirusa, nazivajući bolest "laganom gripom" i pozivajući guvernere da ublažavaju mjere suzbijanja zaraze koje negativno utječu na gospodarstvo.

U utorak je Bolsonaro rekao da je Svjetska zdravstvena organizacija izgubila kredibilitet u borbi protiv pandemije te da bi se Brazil mogao povući iz te organizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije