Jeftin i jednostavan za upotrebu: Afganistanske djevojke napravile respirator

Radiosarajevo.ba
Jeftin i jednostavan za upotrebu: Afganistanske djevojke napravile respirator
Foto: Printscreen / Veliki uspjeh mladih djevojaka

U istočnom afganistanskom gradu Heratu 18-godišnja učenica srednje škole Somaya Faruqi namješta usisnu kapu dok postavlja završne pločice prije nego što će otkriti niskobudžetni, lagani respirator, koji su stvorile ona i još šest mladih žena.

Ženski afganistanski tim za robotiku, koji je osvojio međunarodne nagrade za svoje robote, u martu je počeo raditi na niskobudžetnom respiratoru, u vrijeme kada je pandemija koronavirusna pogodila tu ratom razorenu naciju, prenose agencije.

Ekipi je trebalo gotovo četiri mjeseca da finalizira respirator koji se dijelom temelji na dizajnu Massachusetts Institute of Technology (MIT), a dobile su i smjernice stručnjaka sa Univerziteta Harvard.

Uređaj je jednostavan za nošenje, može napajati bateriju 10 sati i košta oko 700 dolara, u poređenju s 20.000 dolara, što je cijena tradicionalnog ventilatora.

„Oduševljeni smo što smo uspjeli učiniti prvi korak na polju medicine i služiti ljudima u ovom području. Svi članovi našeg tima osjećaju se sretno jer smo nakon višemjesečnog napornog rada uspjeli postići ovaj rezultat, rekla je Faruqi za Reuters.

Iako ventilator jmora proći završna ispitivanja kod zdravstvenih vlasti prije nego što se bude mogao koristiti, tamošnji službenici ga s nestrpljenjem očekuju. U toj zemlji ima samo 800 respiratora za liječenje oboljelih od koronavirusa.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Akmal Samsor rekao je da će, nakon što respiratori budu odobreni, biti ugrađene u afganistanske bolnice, a dizajn je podijeljen sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Afganistan je zabilježio oko 35.500 slučajeva COVID-19 i 1.181 smrtnih slučajeva, mada stručnjaci upozoravaju da je istinski broj vjerovatno daleko veći zbog niske stope testiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije