Ako putujete u Austriju: Kurz objavio nove mjere za one koji dolaze iz BiH i regiona

Tanjug
Ako putujete u Austriju: Kurz objavio nove mjere za one koji dolaze iz BiH i regiona
Foto: Heute / Sebastian Kurz

Za ulazak u Austriju osoba koje su boravile u takozvanim rizičnim zemljama, u koje spada BiH i sve države Zapadnog Balkana, bit će uveden obavezan negativan PCR test, najavljeno je iz austrijske vlade.

Kancelar Sebastian Kurz najavio je od petka strože kontrole na granicama Austrije, kao i da će od tada biti moguć ulazak u Austriju iz rizičnih regiona samo uz negativan PCR test.

"Mjere koje preduzimamo imaju za cilj sprečavanje daljeg širenja koronavirusa. Kada pogledamo aktuelne klastere onda vidimo da imamo problem sa uvozom virusa, prije svega sa Zapadnog Balkana", objasnio je Kurz na konferenciji za štampu.

Kurc je kazao da je Austrija iscrpila sve nivoe upozorenja za putovanje, apelovala na građane da odustanu od putovanja u rizične regione i da već sada postoji obaveza samoizolacije prilikom povratka iz takvih dijelova sveta.

"Međutim i dalje imamo previše uvezenih slučajeva. Zbog toga će biti potreban negativan PCR test za ulazak u Austriju, a kontrolirat ćemo strožije poštovanje mjere karantina", podvukao je Kurz.

Što se PCR testova tiče kaže da će biti prihvaćeni samo oni iz certificiranih laboratorija.

"Odustanite od putovanja ovog ljeta na Zapadni Balkan. Razumijem povezanost i bliskost sa tim regionom. I meni je taj region veoma blizak srcu", dodao je Kurz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije