Braća Kličko poručili: Uzimamo oružje i idemo se boriti za Ukrajinu

4
Radiosarajevo.ba
Braća Kličko poručili: Uzimamo oružje i idemo se boriti za Ukrajinu
Foto: EPA-EFE / Vitalij i Vladimir Kličko

Bivši boksački prvak u teškoj kategoriji Vitalij Kličko rekao je da će se zajedno sa svojim bratom i kolegom iz Kuće slavnih Vladimirom Kličkom boriti u "krvavom ratu" nakon ruske invazije na njihovu državu Ukrajinu.

Rusija je započela svoju invaziju kopnom, zrakom i morem u četvrtak nakon objave rata predsjednika Vladimira Putina. Procjenjuje se da je oko 100.000 ljudi pobjeglo jer su eksplozije i pucnjavi potresli velike gradove. Prijavljeni su deseci ubijenih. 

Vitalij Kličko, koji je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Kijeva od 2014. godine, rekao je da je spreman za borbu, piše Reuters.

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

"Nemam drugog izbora, moram to učiniti. Borit ću se", rekao je 50-godišnjak, poznat kao Dr. Ironfist tokom svojih borbenih dana, za televizijsku kuću ITV.

Vitalij Kličko rekao je da je Kijev ugrožen i da je glavni prioritet rad s policijskim i vojnim snagama na podršci kritičnoj infrastrukturi, uključujući isporuku struje, plina i vode za svoje građane. Dodao je da su civili spremni braniti Kijev kao vojnici.

"Vjerujem u Ukrajinu, vjerujem u svoju zemlju i vjerujem u svoj narod", rekao je Vitalij Klitschko.

Bivši prvak u teškoj kategoriji Vladimir Kličko upisao se u rezervnu vojsku Ukrajine ranije ovog mjeseca, rekavši da ga je ljubav prema svojoj zemlji natjerala da je brani. 

"Ukrajinski narod je jak. I ostat će vjeran sebi u ovoj strašnoj iskušenju. Narod koji čezne za suverenitetom i mirom. Narod koji ruski narod smatra svojom braćom", napisao je u objavi u četvrtak. "Zna da oni u osnovi ne žele ovaj rat. Ukrajinski narod je izabrao demokraciju. Ali: Demokracija je krhak režim. Demokracija se ne može braniti, potrebna joj je volja građana, zalaganje svih. U osnovi, nema demokracije bez demokrata."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije