Božić u svijetu: Od Sydneya do Zagreba

Radiosarajevo.ba
Božić u svijetu: Od Sydneya do Zagreba
Foto: EPA-EFE / Vatikan

Obilježava se jedan od najznačajnijih katoličkih blagdana. Pogledajte fotografije obilježavanja Božića u različitim dijelovima svijeta.

Povodom najradosnijeg blagdana, u obraćanju papa Franjo je, između ostalog, poručio da Bog sve voli, pa čak i one najgore među nama. Njegova poruka se tumači i kao komentar o skandalima u katoličkoj crkvi.

Vatikan - undefined

Foto: EPA-EFE: Vatikan

Ponoćna misa je služena na gradu za koji Biblija kaže da je u njemu rođen Isus - Betlehemu. Misa je služena na Zapadnoj obali.

Betlehem - undefined

Foto: EPA-EFE: Betlehem

Prvi put nakon dva vijeka, ponoćka nije služena u svjetski poznatoj pariskoj katedrali Notre Dame. U aprilu ove godine znatno je oštećena u velikom požaru. Centralna ponoćka je bila u crkvi Saint Germain l'Auxerrois.

Pariz - undefined

Foto: EPA-EFE: Pariz

Misa je služena u crkvi svetog Antuna u Istanbulu. I u gradu sa većinski muslimanskim stanovništvom se osjeti božićni odnosno novogodišnji duh.

Istanbul - undefined

Foto: EPA-EFE: Istanbul

Turisti u Sydneyu su na nešto drugačiji način obilježili Božić. Oni iz Španije su se zabavili na jednoj od prelijepih plaža australskog grada.

Sydney - undefined

Foto: EPA-EFE: Sydney

Uoči Božića, jedan od demonstranata u Beirutu se odjenuo u kostim Djeda mraza. U Libanonu, u kojem žive muslimani i katolici, u toku su protesti građana nezadovoljnih radom vlasti.

Beirut - undefined

Foto: EPA-EFE: Beirut

U pakistanskom Karačiju, katolička manjina je početak Božića obilježila prisustvom sigurnosnih snaga u blizini sakralnih objekata. Sigurnosne snage su bile prisutne i u blizini centralne crkve u Karačiju.

Karači - undefined

Foto: EPA-EFE: Karači

Povodom ovog blagdana u glavnom gradu Nikaragve posebno iznenađenje je pripremljeno u prihvatilištu za napuštene pse i mačke. Za njih su pripremljeni posebni obroci.

Managua, Nikaragva - undefined

Foto: EPA-EFE: Managua, Nikaragva

Centralna misa ponoćka je služena u zagrebačkoj katedrali koju je predvodio kardinal Josip Bozanić. Misi je prisustvovao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Fotografska agencija Pixsell je zabilježila interesantan prizor u katedrali hrvatske prijestolnice.

Zagreb - undefined

Foto: Marko Prpić/Pixsell: Zagreb

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije