Ponoćka u katedrali Srca Isusova: Božić je ono što doživimo u svom srcu

Radiosarajevo.ba
Ponoćka u katedrali Srca Isusova: Božić je ono što doživimo u svom srcu
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ponoćka u katedrali Srca Isusova u Sarajevu

Vjernici katoličke vjeroispovijesti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, večeras su na misi ponoćki, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu obilježili dolazak najsvetijeg katoličkog praznika Božića.

Misa ponoćka u Sarajevu je okupila veliki broj vjernika, koji su došli da s radošću proslave dolazak praznika Isusova rođenja.

Misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Na samom početku bogoslužja kardinal Puljić je kazao kako su se vjernici noćas okupili da bi slaviti rođenje Isusu Krista.

“Danas su mnogi obavijeni mrakom neslobode radi rata pa moraju bježati. Mnogi su obavijeni mrakom jer nemaju ljudskih prava i jer je pogažen ljudski život i nemaju smisla života. Isus je došao po noći, da nam donese svjetlo u mrak. Svaki čovjek osjeća potrebu da nađe izvor svjetla, svjetlo u duši, jer nema goreg mraka kao mraka u duši i srcu”, poručio je Puljić.

Dodao je da Bog vlada sa ljubavlju.

“Božić je ono što doživimo u svom srcu, susret s Bogom i tu je izvor radosti. Isus je došao da vrati čovjeku dostojanstvo. Bog ne vlada pomoću straha. Bog vlada sa ljubavlju. Čovjeka grli svojom božanskom ljubavlju. I zato u ovoj noći želimo prepoznati taj dar božiji", istakao je Puljić.

Misa ponoćka najavljuje dolazak Božića, koji se, prema novom računanju vremena, obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.

Vjernici koji Božić obilježavaju po gregorijanskom kalendaru, obilježit će ga u jutarnjim satima na Božićnim misama.

Bez obzira na vremena i običaje, Božić i dalje čuva svoju suštinu: to je praznik ljubavi, radosti i rođenja. Ljudi širom svijeta provode ga sa svojim najmilijim, u toploj kućnoj atmosferi.

Zapamtite, niko nije sam za Božić.

Svim našim čitaocima i čitateljkama katoličke vjeroispovijesti želimo čestit Božić!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije