Bosanac pušten i odmah protjeran u BiH: Nije bilo dokaza da je pripremao napad

Radiosarajevo.ba
Bosanac pušten i odmah protjeran u BiH: Nije bilo dokaza da je pripremao napad
Austrijski mediji javljaju da je 26-godišnji državljanin BiH, osumnjičen za pripremanje napada na božićni sajam u Grazu, protjeran u našu zemlju čim je pušten iz pritvora.

Bosanac je uhapšen 1. decembra prošle godine pod optužbom za terorizam i pripremanje napada na božićni sajam.

Međutim, dva mjeseca kasnije Elizabeth Dieber, glasnogovornica Višeg pokrajinskog suda u Grazu, objasnila je da nisu prikupljeni dokazi koji bi omogućili pokretanje postupka protiv državljanina BiH.

U domu za beskućnike u Grazu u kojem je živio, Bosanac je na zajedničkom računaru redovno pregledavao snimke samoubilačkih vožnji terorista, a koristio je izraze kao što su "smrt" i "uradit ću ono što se desilo u Berlinu".

Pored toga, dva puta se kod staratelje u domu raspitivao o iznajmljivanju vozila, pisali su austrijski mediji. U vrijeme hapšenja u njegovom džepu pronađena je kopija lista Kleine Zeitung s naslovnom stranom o terorističkom napadu kamionom u Nici.

Tužilac u Grazu najavio je da će istraga protiv 26-godišnjeg državljanina BiH biti nastavljena te da će se tražiti novi dokazi o njegovoj vezi s terorizmom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije