Borrell: Želimo da se rat u Ukrajini završi, ali ne na bilo kakav način

3
Fena
Borrell: Želimo da se rat u Ukrajini završi, ali ne na bilo kakav način
Foto: EPA-EFE / Josep Borrell

Evropska unija želi da se rat u Ukrajini završi što je prije moguće, ali važno je i kako će se to dogoditi, rekao je u srijedu šef diplomatije EU Josep Borrell, pozivajući blok da pošalje više oružja Kijevu, prenosi Reuters.

"Želimo da se to završi što je prije moguće, ali ne na bilo kakav način", rekao je Josep Borrell Evropskom parlamentu. "Jer ako ćemo imati uništenu zemlju koja je teritorijalno raskomadana i neutralizirana, sa milionima ljudi u izbjeglištvu i milionima mrtvih, onda ne, ne želimo da se ovaj rat završi na taj način."

"Zbog toga moramo nastaviti naoružavati Ukrajinu... Više oružja, to Ukrajinci očekuju od nas", rekao je Borrell.

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Borrell je napomenuo da je nastavak kupovine ruske nafte i gasa od strane EU dao Rusiji mnogo više novca od finansijske pomoći koju je blok pružio Ukrajini.

"Dali smo Ukrajini milijardu eura... ali milijardu eura je ono što plaćamo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu svaki dan za energente", rekao je Borrell.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je parlamentu da će EU uvesti dodatne sankcije Rusiji, vjerovatno uključujući mjere na uvoz nafte.

Rusija sukob u Ukrajini naziva 'specijalnom vojnom operacijom' pokrenutom radi demilitarizacije zemlje koju Putin smatra nelegitimnom državom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije