Stavovi / Borrell: Odnosi s Putinovim režimom više nisu kompatibilni s eurointegracijama

17. 05. 2022. u 12:43:00 Fena

Shares: 0

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazao je sinoć u Bruxellesu da se Srbija što prije treba uskladiti sa sankcijama EU Rusiji, te da održavanje bliskih odnosa s režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina više nije kompatibilno s europskim integracijama.

Borell je rekao da EU "razumije teškoće" i da "mnogo cijeni" glasanje protiv Rusije u Općoj skupštini UN-a, ali da se od kandidata za članstvo i partnera "očekuje da se u potpunosti usklade s vanjskom politikom".

"Za mene je jasno, i za mnoge od mojih kolega u Vijeću EU za vanjske poslove, da održavanje bliskih odnosa s Putinovim režimom više nije kompatibilno s izgradnjom zajedničke budućnosti s EU. Te dvije stvari istodobno nisu kompatibilne", kazao je Borell te dodao da je "neutralnost u svijetlu rata u Ukrajini lažan koncept".

"Jedna zemlja je izvela invaziju na drugu i stavljanje njih u istu ravan znači da nema razlika između napadača i napadnutog. To nije moguće", dodao je Borell, prenosi Beta.

Borell je rekao da EU pozdravlja "strateške i hrabre izbore" onih partnera koji se u potpunosti usklađuju s njenom vanjskom politikom i sankcijama Rusiji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)