Boris Johnson jedan od kandidata za novog/starog premijera Velike Britanije

0
Radiosarajevo.ba
Boris Johnson jedan od kandidata za novog/starog premijera Velike Britanije
Foto: EPA-EFE / Boris Johnson

Britanska premijerka Liz Truss u četvrtak je nakon 45 dana na vlasti najavila ostavku, a jedno od imena koja se spominju kao mogući nasljednici je bivši premijer Boris Johnson, prenosi Sky News.

"To je ime koje čujem kao nekoga ko bi mogao premostiti podjele zbog dubine unutrašnjih sukoba između različitih tabora", rekao je njihov politički urednik Sam Coates.

Mnogi se konzervativci slažu s tim da bi on mogao biti odgovor na trenutnu krizu, ali neki tvrde da predstavlja velik izazov u očima javnosti.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Nakon samo šest sedmica: Liz Truss dala ostavku

Nakon samo šest sedmica: Liz Truss dala ostavku

Podsjetimo, Truss je premijerka postala početkom septembra, a za politički opstanak borila se otkad je 23. septembra njen ministar finansija Kwasi Kwarteng najavio "miniproračun" s velikim poreznim rezovima, koji je potresao finansijska tržišta.

Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja, zaprijetivši tržištu nekretnina i dodatnim pogoršanjem životnih troškova. Truss je imala najgori rejting nekog britanskog čelnika u nekoliko desetljeća.

Odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a u srijedu je ostala i bez ministrice unutrašnjih poslova, sedam dana nakon što je otpustila ministra finansija. Zastupnici Konzervativne stranke jučer su se otvoreno svađali u parlamentu, uslijed neuspješnog glasanja o frakiranju koje su neki vidjeli kao glasanje o povjerenju njenoj vladi, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije