Prvi razgovor Truss i Bidena: "Putinov rat uzrokovao ekstremne ekonomske probleme"

3
Radiosarajevo.ba
Prvi razgovor Truss i Bidena: "Putinov rat uzrokovao ekstremne ekonomske probleme"
Foto: Agencije / Liz Truss i Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden čestitao je novoj britanskoj premijerki Liz Truss na preuzimanju dužnosti, u telefonskom razgovoru u kojem se oboje čelnika obavezalo na jačanje međusobnih odnosa i zauzimanje zajedničkoga stajališta protiv Rusije.

Truss i Biden razgovarali su telefonom u utorak popodne, a mogli bi se sastati već na glavnoj skupštini UN-a krajem septembra.

Ured nove britanske premijerke saopćio je da su Truss i Biden razgovarali o jačanju saradnje u NATO-u te u sporazumu o sigurnosti koji su prošle godine sklopili SAD, Australija i Britanija da bi se suprotstavili Kini. Truss se veseli što će ona i predsjednik Biden "blisko sarađivati kao čelnici slobodnih demokracija u rješavanju zajedničkih izazova, posebno ekstremnih ekomoskih problema uzrokovanih Putinovim ratom", stoji u saopćenju Downing Streeta.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ovako je govorila nova premijerka Britanije u Sarajevu: 'U BiH vidimo znakove miješanja Rusije'

Ovako je govorila nova premijerka Britanije u Sarajevu: 'U BiH vidimo znakove miješanja Rusije'

Truss je preuzela dužnost premijerke u trenutku kad je Britanija suočena s najvećim izazovima u posljednjim desetljećima. Takozvani posebni odnosi između Sjedinjenih Država i Britanije posljednjih su godina bili čvrsti, unatoč nesuglasicama između bivšega američkoga predsjednika Donalda Trumpa i bivše britanske premijerke Therese May.

Washington i London saveznici su u pružanju pomoći Ukrajini u ratu protiv Rusije te u suprotstavljanju kineskom utjecaju na pacifičkom području. Blateralni trgovinski sporazum, za koji su se neki britanski dužnosnici nadali da bi mogao ublažiti negativne posljedice Brexita na trgovinu i ekonomiju, tek bi se trebao ostvariti u Bidenovom predsjedničkom mandatu.

Američki dužnosnik rekao je da Bijela kuća očekuje da Truss nastavi politiku Borisa Johnsona te da bi Biden i Truss mogli biti saveznici u suprotstavljanju ruskoj invaziji na Ukrajinu i sve većem kineskom utjecaju na indopacifičkom području.

Biden se dobro slagao s Johnsonom, ali bi se s Truss mogle pojaviti nesuglasice u pogledu Sjeverne Irske. Dok je bila zastupnica u parlamentu, uvela je zakon kojim je srušen protokol o Sjevernoj Irskoj, a Biden je uporno tražio da Britanija ne čini ništa što bi moglo ugroziti četvrt stoljeća mira u Sjevernoj Irskoj.

U saopćenju premijerkina ureda o telefonskom razgovoru ističe se da su se Truss i Biden složili u tome da je važno sačuvati mir u Sjevernoj Irskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije