Borba protiv COVID-19: Putin narednu sedmicu proglasio neradnom

Anadolija
Borba protiv COVID-19: Putin narednu sedmicu proglasio neradnom
Foto: Ured predsjednika Rusije / Vladimir Putin

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin proglasio je narednu sedmicu, počevši od subote, neradnom u toj zemlji.

U okviru borbe protiv širenja koronavirusa, Putin je u današnjem obraćanju naciji najavio i odgađanje referenduma o ustavnoj reformi u Rusiji koji je bio najavljen za 22. april.

“Smatram da je neophodno odgoditi referendum za neki naknadni termin. Novi datum održavanja referenduma ćemo odrediti na bazi konsultacija i preporuka stručnjaka i ljekara“, kazao je Putin.

Putin je narednu sedmicu proglasio neradnom u Rusiji, a ta odluka na snagu stupa od subote.

“Sada je važno spriječiti brzo širenje virusa. Zato proglašavam narednu sedmicu neradnom na način da plaće radnicima ne budu umanjivane. Uključujući i dolazeći vikend, neradni dani su od 28. marta do 5. aprila“, kazao je Putin.

Ističući kako vlada i Centralna banka Rusije rade na mjerama očuvanja ekonomskog poretka, Putin je kazao da ne bi trebalo dozvoliti rast nezaposlenosti u toj zemlji.

On je najavio i finansijsku pomoć porodicama sa djecom koja će biti isplaćivana svakog mjeseca. Ljudima čiji prihodi budu smanjeni za više od 30 posto će biti date olakšice u plaćanju potrošačkih i stambenih kredita. Putin je najavio i pomoć firmama koje tokom pandemije bilježe značajne gubitke u Rusiji.

Ruske vlasti su danas saopćile da je u toj zemlji koronavirusom zaraženo ukupno 658 ljudi, uključujući 163 slučaja zaraze koji su registrirani u protekla 24 sata. Do sada je izliječeno 29 oboljelih.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a dosad se proširio u 172 države i teritorije u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je 11. marta globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima američkog Univerziteta “Johns Hopkins“, u svijetu je korona virusom zaraženo više od 438.000 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je blizu 20.000 oboljelih, Izliječeno je blizu 112.000 zaraženih. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije