Bombardirano porodilište u Siriji

Fena
Bombardirano porodilište u Siriji
AA / Damask
Porodilište u pobunjeničkoj pokrajini Idlib teško je oštećeno nakon što je u petak direktno pogođeno iz zraka, objavila je međunarodna zaklada Spasimo djecu koja vodi bolnicu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, nevladina udruga koja se oslanja na široku mrežu informatora u Siriji, objavila je da je bolnicu bombardirao avion.

"Broj žrtava zasad nije poznat", rekao je glasnogovornik zaklade.

Bolnica u Kafer Takhareemu, jedinom porodilištu u ukrugu od 110 kilometara, mjesečno zbrinjava oko 1.300 majki i novorođenčadi, a prošli je mjeseca ondje rođeno 340 beba.

U drugom dijelu Idliba, u zračnom napadu je u petak ubijeno najmanje pet i ranjeno 25 osoba, objavio je opservatorij, prenosi agencija Hina.

Najmanje dvije žene, među kojima i trudnica, ubijene su u zračnom udaru na porodilište u sirijskoj provinciji Idlib na teritoriji pod kontrolom pobunjenika, objavili su Lokalni komiteti za koordinaciju.

Nije poznato ko je izveo zračni udar.

Međunarodna humanitarna organizacija Save the Children, koja pruža podršku porodilištu, potvrdila je da je zgrada porodilišta znatno oštećena u direktnom udaru.

Glasnogovornik porodilišta je kazao za Reuters da broj žrtava nije poznat, prenosi Al Jazeera.

Ta ustanova je jedino porodilište na području od 100 kilometara.

"Prošlog mjeseca u porodilištu je rođeno 340 beba", kazao je glasnogovornik.

U zračnim udarima prošle sedmice u Halepu, teško su oštećene četiri bolnice i jedna improvizovana banka krvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije