Bogata prevarantica klijentima ukrala pare pa nestala: Na plaži pronašli njeno stopalo?!

3
Radiosarajevo.ba
Bogata prevarantica klijentima ukrala pare pa nestala: Na plaži pronašli njeno stopalo?!
FOTO: Facebook / Melissa Caddick

Kad je u novembru 2020. imućna prevarantica Melissa Caddick nestala bez traga, Australija je naćulila uši. Kada je more na jednu tamošnju plažu nakon nekoliko mjeseci izbacilo njenu djelimično dekomponiranu nogu, stvorila se opća pomama.

Njen je slučaj iznenadio investitore, zbunio policiju i zaokupio pažnju nacije. Prevarantica koja je živjela u luksuznom stanu na istoku Sydneyja poslužila je kao inspiracija za podcast, TV seriju i nebrojeno mnogo suludih teorija zavjera - od one da je pojeo morski pas do one da je sama odrezala nogu kako bi zbunila istražitelje. Dugotrajna istraga slučaja pokazala je da je policija šlampavo odradila izvide te da je svjedočenje njezina supruga bilo nekonzistentno, piše BBC.

Elizabeth Ryan, zamjenica glavnog mrtvozornika australske savezne Novi Južni Wales, rekla je u četvrtak da se najvjerovatnije nikada neće doznati što se zapravo dogodilo s Caddick. "Zaključak do kojeg sam došla je da je Melissa Caddick preminula. Međutim... Ne vjerujem da nam prikupljeni dokazi mogu otkriti kako, gdje i kada se to dogodilo", rekla je Ryan.

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

Većina je za Melissu Caddick prvi put čula kada su mediji izvijestili da je nestala naoko uspješna financijska savjetnica. Međutim, priča oko nje počela se rasplitati kada je australskim agencijama koje nadgledaju financijsko tržište javljeno da je Caddick "posudila" prijateljevu licencu te je prepravila tako da glasi na njezino ime. Agencije sumnjaju da je 49-godišnja Caddick klijentima ukrala 30 miliona australskih dolara (18,27 miliona eura). Kako bi živjela u luksuzu, oštetila je navodno više od 60 osoba, uključujući i članove svoje porodice te prijatelje. Caddick je otuđeni novac trošila na letove privatnim aviona, skupocjene automobile, dizajnersku odjeću i skupi nakit.

Mrtvozornica Ryan rekla je da metode kojima se koristila nisu bile pretjerano komplikovane. Kad bi joj novi klijenti dali novac, ona bi starima isplatila ne baš izdašne dividende, a ostatak potrošila na sebe. Ryan je dodala da ju je iznenadila lakoća s kojom je Caddick impresionirala klijente i potencijalne investitore. "Podjednako je važna činjenica da su joj vjerovali... Skoro svi su bili članovi njene porodice ili bliski prijatelji", rekla je mrtvozornica.

Zavela ga, pa opljačkala: Žena ukrala iz stana robu u vrijednosti od 600.000 dolara

Zavela ga, pa opljačkala: Žena ukrala iz stana robu u vrijednosti od 600.000 dolara

Jedan je investitor svojevremeno rekao: "Želio sam da se moja porodica i ja ponašamo poput uspješnih ljudi, a Melissa je djelovala uspješno."

Konceptualni album

Sve se počelo raspadati kada joj je policija 11. novembra 2020. u zoru pokucala na vrata. Službeno, Caddick su posljednji put vidjeli policajci koji su tog 11. novembra 2020. izveli raciju u njenom domu. Njen suprug Anthony Koletti policiji je rekao da je mislio da je rano ujutro otišla na trčanje. Njezin automobil i osobne stvari ostali su u njenom domu.

Međutim, prošlo je više od 30 sati prije nego što je Koletti prijavio njezin nestanak. A i to je napravio tek nakon što se telefonski priključio na saslušanje na sudu na koje je njegova supruga trebala doći. Svjedoci kažu da se iznenadio kada je doznao da nije došla.

Policija je ispočetka sumnjala da je Caddick ili pobjegla kako ne bi morala odgovarati za ilegalne radnje koje je počinila ili da si je oduzela život. Istražiteljima koji su proučavali i analizirali slučaj rečeno je da se Koletti, koji danas radi kao frizer i DJ, nakon njenog nestanka ponašao rastrojeno te da je policija posumnjala da bi on mogao imati nešto s njenim naprasnim nestankom.

Haos na njemačkom aerodromu: Bosanka ukrala sat pa se ukrcala na svoj let

Haos na njemačkom aerodromu: Bosanka ukrala sat pa se ukrcala na svoj let

Koletti tvrdi da nije znao ništa o zločinima koje je njegova supruga počinila te da nema ništa s njenim nestankom. Policija je rekla da nije pronašla dokaze koji bi te tvrdnje doveli u pitanje. Međutim, jedan je istražitelj rekao da se Koletti nije jako zabrinuo kada je Caddick nestala. Detektiv Michael Kyneur rekao je i da je Koletti posjetio planinu nedaleko od doma u kojem su Caddick i on živjeli te fotografirao otisak cipele. Detektiv je takvo ponašanje opisao kao "izvanredno". "To je park za pse. To je kao da kažete da ste otisak cipele pronašli na plaži Bondi", rekao je Kyneur. Istraga je otkrila i da je Koletti sa ženina mobitela slao poruke te se pravio da je ona. Uz to, policiji je rekao da je "prezauzet" za intervju i davao kontradiktorne iskaze. Primjerice, policija je rekla da joj je Koletti rekao šta je njegova supruga nosila tog jutra kada je nestala unatoč tome što je nije vidio. Koletti je kasnije objavio konceptualni muzički album koji je sadržavao njegovu verziju priče te pjesme poput "Melissa is Missing" (Melissa je nestala) i "Above the Law" (Iznad zakona). Mrtvozornica Ryan rekla je u četvrtak 25. maja da je "šteta" što Koletti nije dao "potpun" i "iskren" iskaz o nestanku svoje supruge.

Nestanak Caddick dobio je morbidnu notu kada je u februaru 2021. na zabačenoj plaži 500 kilometara južno od Sydneyja pronađena trula noga na čijem se stopalu još uvijek nalazila patika. Stručnjaci su ubrzo utvrdili da se radi o nozi Melisse Caddick, no nisu mogli reći je li noga od tijela odvojena silom ili otpala uslijed dekomponiranja. Istražitelji su tokom istrage čuli tvrdnje da je moguće da je morski pas pojeo dijelove njenog tijela te da ih je nakon toga povratio. Istražiteljima je rečeno i da je policija razmišljala o tome da pomoću lešina svinja na čije bi papke nataknula cipele pokuša utvrditi kako su u slučaju uloge mogli odigrati morski psi i morske struje. Ortoped je rekao da nije izgledno da je Caddick sama odrezala nogu jer bi to zahtijevalo veliku silu te uzrokovalo veliko krvarenje koje može sanirati samo netko s hirurškim znanjem.

Perfidna pljačka iza ponoći u Sarajevu: Pogledajte kako se kradu žardinjere

Perfidna pljačka iza ponoći u Sarajevu: Pogledajte kako se kradu žardinjere

Narcistička povreda

Naučnici su ponudili nešto jednostavnije objašnjenje. Okeanografi su rekli da su morske struje vrlo lako nogu mogle odnijeti 500 kilometara, a patolog je objasnio kako se noga tokom dekomponiranja mogla odvojiti od tijela. Povrh toga, istražiteljima je rečeno da je policija vrludala tokom istrage te predugo inzistirala na tome da je Caddick svojevoljno nestala.

Forenzičari su njenu kuću obradili tek 19 dana nakon što je nestala, a jedan advokat koji je pomagao mrtvozornici Ryan zapitao se zašto na lice mjesta odmah nisu došli detektivi koji istražuju ubistva kako bi, ako ništa drugo, isključili mogućnost da je ubijena. Jednog je detektiva začudila činjenica da je policija od regulatora koji nadgleda finansijsko tržište izjavu o Caddick zatražila tek nekoliko mjeseci nakon što je ova nestala.

Istražiteljima je rečeno i da je Caddick imala životno osiguranje koje je pokrivalo i smrt uslijed suicida te da je tokom godina više puta govorila o okončavanju vlastitog života. Policija je tom kraku istrage ispočetka posvetila vrlo malo vremena.

Uhapšen brzom reakcijom policije: Maloljetnici uz prijetnju ukrao novac

Uhapšen brzom reakcijom policije: Maloljetnici uz prijetnju ukrao novac

Mrtvozornica Ryan rekla je da je moguće da je Caddick doživjela "narcističku povredu" kada je optužena za prevaru te da je to uništilo sliku o bogatstvu i uspjehu koju je ona u svojoj glavi stvorila o sebi. "Vrlo je vjerovatno da je osjetila veliku sramotu i očaj kada je saznala da je regulatori istražuju. Moguće je da je došla do zaključka da je samoubistvo jedino rješenje", rekla je Ryan.

Mrtvozornica je rekla da će način na koji je Caddick preminula ostati nepoznanica.

Nije poznato ni šta će biti s novcem koji je prevarantica ukrala svojim klijentima i investitorima. "Prodao sam svoju kompaniju i mislio da je moj novac siguran. Umirovio sam se 2017. godine", rekao je jedan oštećenik. "Da bi situacija bila gora, (Melissa Caddick) ukrala je i novac moje majke, moje supruge, moje punice, moga sina te moje braće i sestara... Izbrisala je ušteđevinu koju su skupljale tri generacije moje porodice", zaključio je oštećenik. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije