Pogledajte strahovite snimke vulkana Cumbre Vieja

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte strahovite snimke vulkana Cumbre Vieja
FOTO: Screenshot / Rijeke lave gutaju sve pred sobom

Blokovi lave veliki kao zgrade na tri sprata padali su u nedjelju iz vulkana na španskom otoku La Palma, a tlo i dalje podrhtava tri sedmice od početka erupcije.

U nedjelju je zabilježeno 21 podrhtavanje tla, najjače magnitude 3,8 stepena po Richteru, objavio je španjolski Nacionalni geološki institut (ING).

Blokovi užarene magme slijevaju se niz vulkan Cumbre Vieja, objavio je Španski institut za geologiju i rudarstvo.

Poljski državljanin uhapšen zbog sumnje u učešće u navodnoj ruskoj zavjeri za atentat na Zelenskog

Poljski državljanin uhapšen zbog sumnje u učešće u navodnoj ruskoj zavjeri za atentat na Zelenskog

Od ponedjeljka će španska mornarica pomoći u čišćenju vulkanskog pepela koji je prekrio velike dijelove otoka, rekla je ministrica odbrane Španije Margarita Robles tokom posjeta u nedjelju.

Rijeke lave temperature do 1240 stepeni Celzijevih uništile su posljednje zgrade koje su ostale u selu Todoque, objavio je Institut za vulkanologiju Kanarskog otočja na Twitteru, piše Dnevnik.hr.

U subotu se urušio dio vulkanskog stošca što je oslobodilo velike blokove materijala i nove rijeke lave koje se spuštaju kroz evakuirana područja.

Lava je od početka erupcije 19. septembra uništila 1186 zgrada, progutala 493 hektara zemljišta, a evakuirano je oko 6.000 ljudi od ukupno 83.000 stanovnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije