VIDEO: Pogledajte kako vulkanska lava guta kuće na Kanarskim otocima

0
Radiosarajevo.ba
VIDEO: Pogledajte kako vulkanska lava guta kuće na Kanarskim otocima
PrtScr / Kanarski otoci

Erupcija vulkana na La Palmi na Španjolskim Kanarskim otocima uništila je kuće i prisilila oko 5.000 stanovnika na evakuaciju.

Lava iz vulkana Cumbre Vieja slijeva se nizbrdo, još od nedjeljne erupcije, uništavajući sve što joj se nađe na putu, javlja BBC.

Lokalni dužnosnici rekli su da je do sada uništeno oko 100 kuća.

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Španjolski premijer Pedro Sánchez doletio je u nedjelju u La Palmu kako bi nadgledao napore prilikom spašavanja.

Sanchez rekao je da vlasti pomno prate požare koji bi mogli nastati od goruće lave. Vojna i civilna straža raspoređena je u pomoć.

"Lava nije ostavila apsolutno ništa na svom putu", rekao je lokalni gradonačelnik Sergio Rodriguez za španjolsku televiziju TVE, dodajući da se stanovnici neko vrijeme neće vraćati kući.

Za sada nema izvještaja o žrtvama. Postojala je obvezna naredba o evakuaciji za četiri sela, uključujući El Paso i Los Llanos de Aridane, a postavljena su i privremena skloništa.

Vjerojatno neće biti potrebne daljnje evakuacije, rekao je u ponedjeljak predsjednik Kanarskih otoka Angel Victor Torres.

Regionalni zračni prijevoznik bio je prisiljen otkazati četiri leta u nedjelju zbog erupcije, ali španjolsko tijelo za civilno zrakoplovstvo naglasilo je da je zračni prostor iznad otoka i dalje otvoren.

Vlasti su evakuirale i oko 500 turista.

Vulkan je posljednji put eruptirao prije 50 godina.

Nalazi se na jugu otoka La Palma, na kojem živi oko 80.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije