Ko je novi državni sekretar SAD: "Rat u BiH oblikovao je njegovo razmišljanje"

0
Radiosarajevo.ba
Ko je novi državni sekretar SAD: "Rat u BiH oblikovao je njegovo razmišljanje"
Foto: EPA-EFE / Anthony Blinken

Antony Blinken novi je američki državni sekretar.

Blinken je dugogodišnji saradnik Joea Bidena koji je bio drugi čovjek State Departmenta i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u administraciji Baracka Obame, u kojoj je Biden bio potpredsjednik.

Inače, Antony Blinken je dobar poznavalac prilika u Bosni i Hercegovini.

On je bio i u administraciji Billa Clintona.

Kada je objavljena informacija da bi Blinken mogao biti novo američki državni sekretan, američki mediji su tada naveli i da je Blinken posinak čovjeka koji je preživio holokaust, a novinar Washington Posta Jason Horowitz je naglasio da su lekcije koje je naučio radeći na pitanjima Bosne tokom rata, utjecale na formiranje njegovih kasnijih gledišta o svim aktuelnim političkim pitanjima u svijetu.

Te informacije potvrdio je i Rene Pfister (pa čak i otišao dalje u tvrdnjama) u današnjoj kolumni u njemačkom Spiegelu, zanimljivog naslova „Tihi Amerikanac“, što je i naziv čuvenog romana iz 1955. godine jednog od najvećih britanskih romanopisaca 20. stoljeća Grahama Greenea.

I sam roman tematizira američku vanjsku politiku i načine na koje SAD brani svoje interese širom svijeta. Inspirisan je Greenovim vlastitim iskustvima iz Vijetnama, gdje je početkom 1950-ih kao novinski dopisnik pratio rat vijetnamskih, pretežno komunističkih, gerilaca protiv francuske kolonijalne vlasti.

Osvrćući se na njegovo životno iskustvo posinka čovjeka koji je preživio holokaust, Pfister se poziva na stavove Roberta Malleya kojeg je Biden u četvrtak (28. januara 2021.) imenovao posebnim izaslanikom za Iran, a koji je bio i ključni član tima bivšeg Baracka Obame kada su 2015. tekli pregovori o nuklearnom sporazumu između Teherana i svjetskih sila, piše Slobodna Bosna.

Malley kaže da je Blinken čak i više bio pod utjecajem rata u Bosni. Clinton se dugo ustručavao, ali kada je granata pogodila pijacu u opkoljenom Sarajevu ubivši više od 30 civila, predsjednik se konačno složio da bombarduje srpske pozicije u zaustavi ubuijanje bosanskih muslimana.

Tri mjeseca kasnije, rat je okončan Dejtonskim sporazumom. To postaje posljednji veliki trijumf američke vanjske politike, i za Blinkena simbol onoga što je njegova zemlja sposobna“, navodi u svojoj kolumni za Spiegel novinar Rene Pfister.

Suradnja Blinkena s izabranim predsjednikom datira još iz vremena u kojem je Biden predsjedao Odborom za vanjske poslove u Senatu SAD-a prije 20 godina i gotovo se nije prekidala. Blinken je iskusan diplomat koji je služio u Bijeloj kući za administracija Billa Clintona i Baracka Obame. Za vrijeme Billa Clintona radio je u Vijeću za nacionalnu sigurnost i pisao vanjskopolitičke govore.

Kod predsjednika Obame dogurao je do pozicije zamjenika državnog sekretara, a obnašao ju je od 2015. do 2017. godine. Za Obamine administracije Blinken je smatran jednim od najutjecajnijih ljudi.

Kratko vrijeme radio je i kao savjetnik za sigurnost tada potpredsjednika Bidena. Tokom predsjedničke kampanje 2020. godine Blinken je bio glavni Bidenov savjetnik za vanjsku politiku.

Mnogi u svijetu s nestrpljenjem očekuju kakve će poteze vući Bidenova administracija.

Bivši direktor CIA-e John Brennan, koji je usko surađivao s Blinkenom, smatra da će on popraviti dio štete koja je nanesena SAD-u. Vjeruje da će provesti mnogo vremena razgovarajući s američkim prijateljima u svijetu, ali i da će voditi oštru politiku prema Kini i Rusiji. Brennan je kazao da Blinken ima znanje i iskustvo, kao i privatni odnos s Joeom Bidenom, važan za poziciju državnog sekretara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije