Blinken zabrinut zbog sve čvršćih vojnih veza Rusije i Sjeverne Koreje

1
Radiosarajevo.ba
Blinken zabrinut zbog sve čvršćih vojnih veza Rusije i Sjeverne Koreje
Foto: EPA - EFE / Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken u četvrtak je rekao da dijeli zabrinutost Južne Koreje zbog sve veće vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, što je nazvao "dvosmjernom ulicom" koja uključuje slanje oružja i tehničku podršku.

Blinken i južnokorejski šef diplomatije Park Jin su također rekli da su raspravljali o takozvanoj proširenoj strategiji odvraćanja radi odgovora na sjevernokorejske prijetnje, što bi značilo korištenje američke strateške opreme, uključujući nuklearne snage za zaštitu od napada, te jačanje saradnje s Japanom.

"Što se tiče podrške koju Rusija možda pruža DNRK-u (Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji), to je nešto što veoma, veoma pomno promatramo", rekao je Blinken na press konferenciji u južnokorejskom glavnom gradu.

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

"Stvarno smo zabrinuti u pogledu bilo kakve podrške za programe balističkih projektila Sjeverne Koreje, za njenu nuklearnu tehnologiju, za njen kapacitet lansiranja u svemir. Radimo na tome da identificiramo i razotkrijemo te prema potrebi da se suprotstavimo ovim naporima", kazao je Blinken.

Sjedinjene Države i savezničke zemlje Južna Koreja i Japan osudili su ono što nazivaju dotokom oružja i vojne opreme iz Sjeverne Koreje u Rusiju.

Blinken predstavio ključne elemente budućeg mira: 'Nema ponovne okupacije Gaze'

Blinken predstavio ključne elemente budućeg mira: 'Nema ponovne okupacije Gaze'

Pjongjang i Moskva poriču postojanje bilo kakvih sporazuma o kupoprodaji oružja iako su njihovi vođe najavili bližu vojnu suradnju kada su se sastali u septembru na ruskom Dalekom istoku.

Blinken je taj odnos nazvao "dvosmjernom ulicom". Sjeverna Koreja šalje vojnu opremu Rusiji za njen rata u Ukrajini dok Moskva zauzvrat pruža tehničku podršku kako bi Pjongjang vojno napredovao, rekao je.

"Postoji stvarna zabrinutost za sigurnost Korejskog poluotoka, stvarna zabrinutost za globalne sporazume o neširenju nuklearnog oružja, stvarna zabrinutost za rusku agresiju na Ukrajinu i stvarna zabrinutost za kršenje većeg broja rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", kazao je Blinken.

Rekao je da SAD i njegova dva istočnoazijska saveznika jačaju saradnju u pogledu Sjeverne Koreje, koja razvija vlastito nuklearno oružje i projektile, čime krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Park je kazao da Kina ima konstruktivnu ulogu kada su u pitanju napetosti koje proizlaze iz veza između Pjongjanga i Rusije, rekavši da one nisu u interesu Pekinga.

Blinken i drugi ministri vanjskih poslova zemalja članica grupe G7 su u Japanu u srijedu osudili slanje sjevernokorejskog oružja u Rusiju, koje su nazvali izravnim kršenjem rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Oko 80 zemalja u Parizu raspravlja o Gazi, Izrael nije pozvan

Oko 80 zemalja u Parizu raspravlja o Gazi, Izrael nije pozvan

Ministri grupe G7 su također pozvali na obustavu borbi između Izraela i palestinske islamističke skupine Hamas kako bi se civilima u Gazi omogućio pristup humanitarnoj pomoći nakon mjesec dana bombardiranja i intenzivnih kopnenih operacija izraelske vojske.

Park je rekao da se pridružio Blinkenu i ministrima u pozivu na humanitarnu obustavu borbi te da pomno prati izvještaje o sjevernokorejskom učešću u pomaganju Hamasu.

"Pomno pratimo bilo kakvu sjevernokorejsku poveznicu s oružjem koje Hamas koristi, ili (s) Hamasovom doktrinom ili strategijama, sve te aktivnosti. Bude li bilo kakva veza potvrđena, smatram da bi Sjeverna Koreja sukladno tome trebala biti osuđena", istaknuo je Park.

Pjongjang poriče izvještaje nekih vojnih stručnjaka da Hamas koristi sjevernokorejsko oružje, rekavši da je riječ o američkom pokušaju da skrene pažnju s vlastite odgovornosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije