G7 osudio Hamas i podržao pravo Izraela da se brani

7
Radiosarajevo.ba
G7 osudio Hamas i podržao pravo Izraela da se brani
Foto: EPA - EFE / Ministri država G7 na samitu u Tokiju

Ministri vanjskih poslova formata G7 u srijedu su izrazili podršku "humanitarnim pauzama i koridorima" u Pojasu Gaze, no suzdržali su se od pozivanja na primirje.

Grupa je nakon razgovora u Japanu rekla da se njihova podrška Ukrajini u ratu protiv Rusije "nikad neće pokolebati" te je pritom pozvala Kinu da ne podržava Moskvu u tom sukobu.

"Naglašavamo potrebu hitnog djelovanja protiv sve gore humanitarne krize u Gazi. Podržavamo humanitarne pauze i koridore kako bi se omogućili hitno potrebna pomoć, kretanje stanovništva i oslobađanje talaca", stoji u zajedničkom saopćenju formata koji okuplja Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, te Europsku uniju kao pridruženog člana.

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Ministri su naglasili i "pravo Izraela da brani sebe i svoj narod u skladu s međunarodnim pravom, u pokušaju sprječavanja ponavljanja" napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

U saopćenju se poziva Iran da se "suzdrži od podržavanja Hamasa i drugih akcija koje mogu destabilizirati Bliski istok, što uključuje i podršku libanonskom Hezbolahu i drugim nedržavnim akterima". Teheran se također poziva da iskoristi svoj utjecaj kod tih grupa kako bi deeskalirao regionalne napetosti.

Blinken predstavio ključne elemente budućeg mira: 'Nema ponovne okupacije Gaze'

Blinken predstavio ključne elemente budućeg mira: 'Nema ponovne okupacije Gaze'

Izraelska vojska neprestano bombardira Gazu od 7. oktobra, kada je Hamas u svojim napadima na pogranična područja ubio najmanje 1,400 ljudi. Ministarstvo zdravstva u enklavi kojom upravlja Hamas objavilo je da je u Gazi poginulo više od 10,300 ljudi.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minutu sva aktuelna dešavanja iz Pojasa Gaze, Palestine i Izraela možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije