Blinken: Održavat ćemo visoke standarde za vakcine, SAD moraju preuzeti vodeću ulogu

0
Anadolija
Blinken: Održavat ćemo visoke standarde za vakcine, SAD moraju preuzeti vodeću ulogu
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Antony Blinken

"Sjedinjene Američke Države moraju preuzeti vodeću ulogu u naporima da se ljudi širom svijeta vakcinišu protiv koronavirusa", rekao je u ponedjeljak državni sekretar SAD-a Antony Blinken.

Blinken je rekao da Washington ima jedinstvene sposobnosti na globalnom pogonu, počevši od razvoja vakcina, do stvaranja međunarodnih javno-privatnih partnerstava “za organizovanje masovnih, kontinuiranih javnih napora potrebnih za potpuno okončanje pandemije”.

“Ovo će biti globalna operacija bez presedana”, rekao je Blinken i dodao:

“Dužni smo prema drugim zemljama da stavimo virus pod kontrolu ovdje u SAD-u, ali uskoro će Sjedinjene Države morati pojačati rad i biti na visini zadatka širom svijeta jer Amerikanci će dugoročno biti sigurni globalnim zaustavljanjem COVID-a”.

U SAD trenutno su odobrene tri vakcine za hitnu distribuciju Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson, a do sada je primijenjeno više od 167 miliona doza, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Uprava za hranu i lijekove u prvoj polovini aprila razmatraće četvrtog kandidata – vakcinu AstraZeneca nakon izvještaja o fatalnim ugrušcima krvi u zemljama koje su već započele s uvođenjem tih vakcina.

U svijetu je više od 131 milion osoba zaraženo koronavirusom, a više od 2,8 miliona umrlo je otkako je virus prvi put otkriven u Kini u decembru 2019. godine.

Dok se SAD pripremaju za prebacivanje svoje distribucije u zemlje širom svijeta, Blinken je rekao da Washington “neće trgovati dozama kao oružjem za političke usluge”.

“Ovdje se radi o spašavanju života. Prema našim partnerskim zemljama odnosićemo se s poštovanjem. Nećemo pretjerano obećavati i premalo ispuniti”, rekao je on i dodao:

“Održavat ćemo visoke standarde za vakcine, distribuirajući samo one dokazano sigurne i efikasne. Insistiraćemo na pristupu koji se zasniva na pravičnosti”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije