Blinken: Korupcija nanosi štetu vanjskoj politici, SAD za stabilan Zapadni Balkan

0
Radiosarajevo.ba
Blinken: Korupcija nanosi štetu vanjskoj politici, SAD za stabilan Zapadni Balkan
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Antony Blinken

Američki državni sekretar Anthony Blinken izjavio je povodom uredbe predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena o proširenju opsega sankcija pojedincima i organizacijama sa Zapadnog Balkana, da su Sjedinjene Američke Države posvećene tome da osiguraju stabilnost i sigurnost tog regiona, što bi omogućilo državama u regionu “da ispune svoj potencijal kao slobodne i prosperitetne demokratije”.

Korupcija nanosi direktnu štetu vanjskoj politici, nacionalnoj sigurnosti i ekonomskom zdravlju SAD-a i naših saveznika i partnera. Zato smo riješeni da promoviramo odgovornost i da se borimo protiv nekažnjivosti onih koji su umiješani u značajnu korupciju na Zapadnom Balkanu i širom svijeta”, naglasio je Blinken, prenose mediji, javlja Aljazeera.

U saopštenju State Departmenta navodi se i da je posvećenost SAD-a promoviranju demokratije, transparentnosti i odgovornosti širom Zapadnog Balkana čvrsta i “u skladu sa standardima koje države u regionu moraju da ispune da bi postigle svoj cilj napredovanja na evropskom putu”.

Biden je potpisao u utorak uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mjera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriteriji za uvođenje američkih sankcija da bi se, kako je saopšteno iz Bijele kuće, riješili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije