Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu za državne dužnosnike i vojne osobe zbog veleizdaje

2
Radiosarajevo.ba
Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu za državne dužnosnike i vojne osobe zbog veleizdaje
Foto: EPA / Alexander Lukashenko

Kako bi omogućila izricanje smrtne kazne dužnosnicima i vojnim licima zbog 'veleidaje', Bjelorusija će proširiti svoj kazneni zakon.

Podsjetimo da je Bjelorusija, kojom vlada predsjednik Aleksander Lukashenko, prošle godine izazvala međunarodne kritike zbog proširenja smrtne kazne na pripremu terorističkih napada, te da je posljednja zemlja u Evropi u kojoj se još uvijek izriču smrtne kazne.

Ovu odredbu usvojio je parlament u Minsku, a usvojena je kao odgovor na sabotažu željeznice koju su provodili bjeloruski aktivisti kako bi spriječili prijevoz ruskih postrojbi koje napadaju Ukrajinu.

Korisnici Iphone-a u problemu: Jutarnji alarm ne zvoni

Korisnici Iphone-a u problemu: Jutarnji alarm ne zvoni

Lukashenko je svoju zemlju stavio na raspolaganje Rusiji kao bazu za početak vojne operacije protiv Ukrajine.

Bjelorusija do sada nije aktivno sudjelovala u borbama, ali nedavno stvaranje združenih snaga potaknulo je nagađanja da će Moskva izvršiti pritisak na Minsk da se pridruži njezinim ofenzivnim operacijama.

Hiljade ljudi zatvorene su u Bjelorusiji iz političkih razloga otkako je Lukashenko slomio prosvjedni pokret u jesen 2020. godine, nakon predsjedničkih izbora koje oporba i Zapad smatraju namještenima, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije