Bjelorusija pokrenula desetodnevne 'vježbe mobilizacije'

0
Fena
Bjelorusija pokrenula desetodnevne 'vježbe mobilizacije'
Foto: Screenshoot / Bjeloruska vojska / Ilustracija

Bjelorusija, ruska saveznica u ratu s Ukrajinom, saopćila je u srijedu da njene oružane snage počinju desetodnevne godišnje "vježbe mobilizacije".

Bjelorusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su vježbe usmjerene na procjenu stepena pripremljenosti državnih institucija za mobilizaciju rezervista. Svi bjeloruski muškarci moraju odslužiti vojnu službu i ostati u rezervi nakon što je odsluže.

Bjelorusija je dopustila Rusiji da koristi njenu teritoriju u pripremama za invaziju punog obima na Ukrajinu prošle godine. Od tada je održavala česte vježbe s Rusijom i dopuštala ruskim snagama da koriste njene baze za obuku. Ovog mjeseca primila je isporuku ruskih taktičkih nuklearnih projektila za koje je predsjednik Vladimir Putin kazao da su namijenjene kao upozorenje Zapadu.

Skandal: Prehrambeni div optužen da dodaje šećer hrani za bebe u siromašnijim zemljama

Skandal: Prehrambeni div optužen da dodaje šećer hrani za bebe u siromašnijim zemljama

Bjeloruske snage nisu se direktno uključile u rat na strani Rusije, ali predsjednik Aleksandar Lukašenko je rekao da će njegova zemlja ući u sukob u slučaju "agresije punog obima" na nju.

Bjelorusija se nalazi sjeverno od Ukrajine, koja treba "da pokrije rizi" od novog napada iz tog smjera dok gradi svoju novu kontraofanzivu protiv ruskih snaga na jugu i istoku zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije