Bjelorusija hapsi psihijatre i psihologe: Tjeraju ih da "cinkaju" pro-Ukrajinske pacijente

0
Radiosarajevo.ba
Bjelorusija hapsi psihijatre i psihologe: Tjeraju ih da "cinkaju" pro-Ukrajinske pacijente
Foto: Twitter / Bjeloruski predsjednik Lukashenko

Vlasti Belorusije navodno sistematski hapse psihijatre i psihologe širom zemlje i vrše pritisak na njih da prijave klijente koji su protiv rata u Ukrajini.

Grupa "Bijele kute", koja okuplja bjeloruske zdravstvene radnike volontere, navodi da su primili izvještaje o neuobičajenom porastu hapšenja psihijatara i psihologa.

Najmanje 20 stručnjaka za mentalno zdravlje uhapšeno je u posljednjih nekoliko dana, većina u glavnom gradu Minsku. "Neki od njih su pušteni nakon ispitivanja, drugi nisu", rekao je portparol grupe.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Uhapšeni psiholozi i psihijatri ispitivani su o svojim političkim stavovima i vršen je pritisak na njih da prekrše povjerenje između pacijenta i doktora i izdaju "neodgovorne" pacijente vlastima, rekao je portparol.

Nakon nekoliko napada na rusku vojnu opremu u Bjelorusiji, režim Aleksandra Lukašenka pokrenuo je neviđenu kampanju represije protiv neistomišljenika.

Motiv iza hapšenja psihijatara nije odmah bio jasan. Ipak, izvještaj na bjeloruskoj državnoj televiziji prošle sedmice tvrdio je da je jedan terapeut u egzilu pomogao ukrajinskom agentu u organizovanju nedavnog napada na ruski špijunski avion na beloruskom aerodromu.

Represija je i odgovor na masovne proteste u cijeloj zemlji protiv lažiranja predsjedničkih izbora 2020. godine, piše Telegraph.

Više od 1.400 ljudi je zatvoreno u Bjelorusiji u posljednje dvije i pol godine zbog njihovih političkih stavova. Protesti su uglavnom ugušeni do kraja 2020. godine, ali zloglasne sigurnosne agencije Bjelorusije još uvijek hapse obične demonstrante, zatvarajući neke građane samo zbog toga što su fotografisani na demonstracijama.

Lideri opozicije koji nisu zatvoreni i pobjegli iz zemlje su osuđeni u odsustvu. U martu je Svetlana Tihanovskaja, bivša predsjednička kandidatkinja proglašenakrivom za urotu s ciljem rušenja vlade i osuđena na 15 godina zatvora.

Strašno: Bjelorusija osudila na višegodišnji zatvor dobitnika Nobelove nagrade za mir

Strašno: Bjelorusija osudila na višegodišnji zatvor dobitnika Nobelove nagrade za mir

Ales Bialiastski, lider organizacije za ljudska prava koja se zove Viasna i dobitnik Nobelove nagrade za mir, završio je iza rešetaka zbog navodnog privrednog kriminala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije