Bivši šef CDC-a: Moramo biti iskreni prema ljudima kada je u pitanju vakcina

Radiosarajevo.ba
Bivši šef CDC-a: Moramo biti iskreni prema ljudima kada je u pitanju vakcina
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ono što je najvažnije kada je u pitanju vakcina za sprječavanje infekcije korona virusom je bezbijednost, izjavio je bivši direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dr. Thomas R. Frieden.

"Ovo je prvi put da imamo pokret protiv vakcine i prije nego što smo vakcinu i proizveli", rekao je dr. Frieden piše CNN.

Zbog toga je važno biti iskren i otvoren prema ljudima oko rizika kada su u pitanju vakcine, rekao je on i dodao:

„Već postoji previše sumnji i oklijevanja kada se govori o vakcinama, a jednostavno bi trebali da kažemo i budemo sigurni da govorimo to što radimo i kada to radimo", rekao je Frieden, koji je sada predsjednik kompanije “Resolve to Save Lives”.

Ono što najviše brine je potencijalna imunološka reakcija na vakcinaciju, rekao je on.

"Budući da su neki od nepovoljnih ishoda COVID-19 regulisani iminitetom, i to izaziva teoretsku zabrinutost da bi nešto poput bolesti koja je nalik Kawasakiju, koja je rijetka i javlja se kod djece, moglo da bude posljedica vakcinacije", naveo je ljekar.

Frieden je također rekao da će i sam primiti vakcinu protiv korona virusa.

"Ako bude dovoljno vakcina da se obezbijede na prvom mjestu zdravstveni radnici, a pokaže se da je bezbijedna i efikasna, bilo bi mi drago da se vakcinišem", rekao je Frieden.

"Ima puno prepreka koje treba savladati prije nego što vakcina bude bila dostupna, kao što su efikasnost i njena bezbjednost za masovnu upotrebu ", dodao je.

„Prvo i najvažnije su sigurnost i efikasnost“, istakao je dr. Frieden.

Do sada se 25 vakcina ispitiuje na ljudima širom svijeta, a još 141 je u pretkliničkim ispitivanjima, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Ali vakcina neće biti jedino rješenje za pandemiju. "Mislim da je ono što moramo da prevaziđemo pomisao da postoji jedna stvar zbog koje će COVID-19 otići", rekao je dr. Frieden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije