Bivši premijer Ukrajine: Trebali smo Krim prodati Rusiji prije tri godine

Radiosarajevo.ba
Bivši premijer Ukrajine: Trebali smo Krim prodati Rusiji prije tri godine
/ printscreen
U intervjuu za TV kanal 112 bivši ukrajinski premijer Vitold Fokin ponovio je svoju staru tezu da je njegova zemlja trebala Krim prodati Ukrajini.

Fokin je to predložio u proljeće 2014. godine, baš kada je bio aktuelan referendum o pripajanju poluotoka Rusiji.

"Možda je varijanta prodaje Krima Rusiji bila malo vjerovatna prije tri godine, ali je nije trebalo isključiti. Nažalost, u proljeće 2014. godine u Kijevu je vladala panika i zbunjenost. Naši političari nisu shvatali da Rusi nisu imali drugi izbor osim pripajanja poluotoka. U suprotnom, Krim bi bio zauvijek izgubljen za Moskvu, tamo bi došli Amerikanci i ko zna šta bi se desilo s ruskom Crnomorskom flotom", izjavio je Fokin.

Sergej Cekov, član Odbora za međunarodne odnose Ruske Federacije, izjavio je da tvrdnje Fokina ne treba uzimati ozbiljno.

Krim i Sevastopolj pripojeni su Rusiji nakon referenduma 16. marta 2014. godine na kojem se 96 procenata stanovništva izjasnilo za ovu opciju. Ukrajina i međunarodna zajednica ne priznaju aneksiju Krima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije