Prvi put od Drugog svjetskog rata: Njemački vojnici na granicama Rusije

Radiosarajevo.ba
Prvi put od Drugog svjetskog rata: Njemački vojnici na granicama Rusije
EPA / Ilustracija
Prvi put još nakon Drugog svjetskog rata, pripadnici njemačkih vojnih snaga borave gotovo na samim granicama Rusije, u zemljama Baltika, u okviru ovogodišnje NATO-ove akcije održavanja sigurnosti u istočnoj Europi.

Cijela akcija odgovor je na rusko raspoređivanje velikog broja vojnika na granicama prema Europskoj uniji, zbog čega je ovih dana rusiju kritikovao i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel, prenosi Daily Express.

"Vojni potencijal koji je Rusija rasporedila na granici, prema mom mišljenju, potpuno je iracionalan jer sa strane tih zemalja ne dolaze apsolutno nikakve prijetnje", rekao je njemački ministar.

U izvještaju se navodi da se na granicama nalazi ukupno 1.000 pripadnika NATO-a, uključujući i 400 njemačkih vojnika, ali to je premalo naspram ogromne vojne sile na unutrašnjim granicama Rusije.

Zbog ovakve situacije i Rusija je uputila posebna saopćenja, te je svojevremeno ministar vanjskih poslvoa Rusije Aleksej Meškov izjavio da „prvi put poslije Drugog svjetskog rata vidimo njemačke vojnike na granici Rusije“ i da akcije NATO-a ozbiljno pojačavaju rizik od incidenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije