! / Bivši portugalski ministar: Islam je dio nas i kulture Evrope

20. 06. 2021. u 17:07:00 AA

Shares: 0

Bivši portugalski ministar za evropska pitanja Bruno Macaes izjavio je da je islam dio historije i kulture Evrope.

Macaes je boravio u Antaliji povodom Diplomatskog foruma (ADF), čiji je globalni komunikacijski partner AA. Tom prilikom je odgovarao na pitanja novinara.

Macaes je poručio da islam nije nešto što je izvan evropske povijesti, već nešto što je u bliskoj vezi s Evropom.

Navodeći regije Španije i Balkana sa velikim brojem muslimanskog stanovništva, Macaes je kazao kako se islam može smatrati dijelom evropske povijesti i kulture.

Ističući da islam nije stran Europi, dodao je:

"Islam nije strana religija. Islam je dio nas i može pružiti raznolikost i vitalnost u Evropi. To nam je potrebno."

Na pitanje o stavovima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o islamu, odgovorio je kako nije na političarima da odluče jesu li religije u krizi, već da to zavisi od sudbine svake religije.

Govoreći i o islamofobiji, Macaes je ocijenio kako ona predstavlja "veliki problem" u Evropi. Prema njegovim riječima, to se ne odnosi samo na Francusku, već i na neke druge evropske zemlje, što također ocjenjuje zabrinjavajućim.

"Postojala je ideja da se u Austriji donese zakon protiv političkog islama, ali u praksi niko nije tačno znao šta politički islam znači. Ono što me brine jest da ovakvi istupi nisu ograničeni na pojedinačne događaje i da ponekad dolaze od samih političara", poručio je Macaes.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)