Bivšeg predsjednika uhapsili na vjenčanju

Anadolija
Bivšeg predsjednika uhapsili na vjenčanju
Tony Saca, bivši predsjednik El Salvadora u Srednjoj Americi uhapšen je zbog optužbi da je na nezakonit način stekao bogatstvo, a kroz nezakonito udruživanje i pranje novca, saopćilo je tužilaštvo ove države.

Policija je Sacaa, bivšeg sportskog komentatora na radiju, sa još šest zvaničnika iz njegove vlade uhapsila pod ovim optužbama, a kako se navodi u njihovom izvještaju bivši predsjednik i još dvoje zvaničnika uhapšeni su na vjenčanju njegovog djeteta.

U saopštenju se navodi da Saca nije mogao dokazati porijeklo pet miliona dolara i 6,5 miliona dolara u imovini koje je stekao za vrijeme dok je obavljao predsjedničku dužnost. On je prije preuzimanja dužnosti prijavio 3,6 miliona dolara. Pet godina kasnije njegovo bogatstvo je poraslo na 13,1 miliona dolara. Međutim, novi dokazi pokazuju da bi ta suma mogla biti još veća.

Elmer Charlaix, Sacin bivši sekretar i jedan od uhapšenih, navodno na svom privatnom bankovnom računu posjeduje 18,7 miliona dolara, a tužioci navode da nije objasnio porijeklo novca.

Bivši predsjednik Mauricio Funes, koji je naslijedio Sacu, također je pod istragom zbog korupcije, kao i bivši predsjednik Francisco Flores. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije