Bitka za Bahmut preselila se pod zemlju, Wagnerovci u žestokom naletu na podzemlje grada

0
Radiosarajevo.ba
Bitka za Bahmut preselila se pod zemlju, Wagnerovci u žestokom naletu na podzemlje grada
Foto: Twitter / Ukrajinski vojnici

Nakon nesvakidašnjeg bliskog kontakta ruskih borbenih zrakoplova i američkog vojnog drona iznad Crnog mora s obje strane pljušte optužbe za incident.

Na ukrajinskom tlu i dalje traju krvave bitke. Borba u Bahmut ne prestaje dok se Ukrajina priprema za veliku proljetnu ofanzivu, a sada se preselila pod zemlju.

Bitka u Bahmutu preselila se pod zemlju, i to ispod "Artjomovskog zavoda za obradu metala" - AZOM-a, u tunele koji sežu na dubinu do 320 metara. Ruski mediji javljaju kako su plaćenićke snage Wagner, u žestokom naletu na podzemlje grada, kako od ishoda tih borbi u mnogome ovisi sudbina ukrajinskih postrojbi, piše HRT.

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Mnogi Bahmutu predviđaju sudbinu Mariupolja. Vrhovno vojno zapovjedništvo u Kijevu složno je u odluci kako nema predaje gradića na istoku. Ukrajinski borci još na ulicama Bahmuta.

No, jasno je kako je ova bitka više od samo želje za njegovim osvajanjem. I ruske i ukrajinske snage uložile su znatno više resursa u zauzimanje, odnosno obranu grada, koji nije od izrazito velike strateške i vojne važnosti. Dakle, ovo je ponajprije bitka iscrpljivanja.

Ono što je možda usporilo rusko napredovanje u Bahmutu ima i političku pozadinu. Sve je više dokaza da je osnivač Wagnera, Jevgenij Prigožin, "odrezan" od ruskog vojnog i političkog vrha. Ukrajinska, pak, strana, uz već obećana oklopna vozila željno iščekuje dolazak više od sto tenkova sa Zapada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije