On je šef osiguranja Volodimira Zelenskog: Ukrajinski narod ga obožava, ove njegove riječi su čuvene

0
Radiosarajevo.ba
On je šef osiguranja Volodimira Zelenskog: Ukrajinski narod ga obožava, ove njegove riječi su čuvene
Foto: Twitter / Maksim Donets

Šef obezbjeđenja Volodimira Zelenskog, Maksim Donets, od 2019. godine stoji rame uz rame sa ukrajinskim predsjednikom.

Donets je bio sa Zelenskim i dok je predsjednik postavljao prkosne video-snimke i slike sa kijevskih ulica u prvim danima invazije a ovih dana obično je obučen u uniforme, sa pancirom na sebi i puškom u ruci.

Maksim Donets je pratio predsjednika do mjesta ruskih zločina, kako piše newsweek.com, u predgrađima Kijeva nakon što su se moskovske snage povukle iz sjeverne Ukrajine u proljeće 2022. godine i od tada je na slikama sa predsjednikom u zonama borbenih dejstava, uključujući Harkov, Herson i Bahmut.

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Donets je također uključen u obezbjeđenje i kad dolaze strani lideri u Ukrajinu. Boris Džonson je u aprilu 2022. godine došao u posjetu Ukrajini. Tom prilikom je tadašnji premijer Velike Britanije izrazio želju da se prošeta. Zelenski se tad okrenuo šefu obezbjeđenja i rekao da bi Džonson da se prošeta Kijevom. Donets je odgovorio: "Pa, neka gospodin Džonson prošeta".

Julija Mendel, bivši sekretar za štampu Zelenskog, izjavila je da je Donets u potpunosti posvećen svom poslu, da je veoma vrijedan i odan predsjedniku. Tokom prošle godine Donetsa je narod Ukrajine veoma zavolio. Na Tiktoku otvoren je kanal koji je posvećen njemu i prati ga više od 286.000 ljudi.

Ukrajinski mediji su objavili da Donets ima 44 godine i da je porijeklom iz Krivog Roga, grada u kome je Zelenski odrastao. Diplomirao je na Ekonomskom institutu Krivog Roga na Nacionalnom ekonomskom univerzitetu Vadim Getman.

Bjeloruske novine Naša niva su objavile da Donets ima ženu Nataliju i sina Matveja. Donjec je ranije radio kao tjelohranitelj oligarha Igora Kolomojskog, čije su bogatstvo i medijska imperija pomogli Zelenskom da postigne neočekivan izborni uspjeh 2019. godine.

[twitter]https://twitter.com/NOUREEN_SHIRAZ/status/1629670694626680832[/twitter]

Također se navodi da Donets stiče još jednu diplomu na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kijevu, nedavno odbranivši svoju tezu o administrativnoj odgovornosti pripadnika snaga bezbjednosti državne uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije