Bio zaražen: Slavni poljski ljekar Wojciech Rokita ubio se zbog poruka mržnje?

Radiosarajevo.ba
Bio zaražen: Slavni poljski ljekar Wojciech Rokita ubio se zbog poruka mržnje?
Foto: Rynek Zdrowia / Dr. Wojciech Rokita

Slavni poljski doktor Wojciech Rokita, najpoznatiji ginekolog u ovoj državi, preminuo je sinoć u bolnici u Kielceu, gdje je bio direktor, pišu poljski mediji.

Dr. Rokita je, kako je objavljeno u nedjelju, bio pozitivan na COVID-19, infekciju koju uzrokuje nova vrsta koronavirusa. Dr. Rokita se prošle sedmice vratio s godišnjeg u inostranstvu.

Ipak, COVID-19 nije uzrok smrti ovog ljekara. Kako pišu poljski mediji, počinio je samoubistvo jer se nije mogao nositi s porukama mržnje...

Naime, nakon što je objavljeno da je zaražen, ljekar je smješten u karantin u bolnici, a prethodno nije imao kontakte s drugim ljekarima i pacijentima. Ipak, na društvenim mrežama i forumima su se pojavile informacije kako se nije pridržavao mjera izolacije, što je bolnica odmah demantirala.

"Profesor Rokita je preminuo, ali želim naglasiti da direktni uzrok nije bila infekcija", izjavio je Bartosz Stemplewski, čelnik bolnice Provincial Integrated u Kielceu te dodao: "Naš kolega, divni čovjek, ljekar i akademski učitelj više nije tu. Svi žalimo zbog ovoga."

Razlog smrti otkrio je prijatelj obitelji Maksymilian Materna koji je objavio emotivan video na Facebooku.

On tvrdi da se ljekar nije mogao nositi s porukama mržnje koje je pročitao o sebi proteklih dana na internetu.

Iz ovih razloga, porodica je unajmila advokata koji će jutros predati slučaj tužilaštvu.

Psiholog kojeg možete nazvati:

Crveni križ FBiH otvorio je telefonsku liniju za pužanje psihosocijalne podrške građanima u ovoj teškoj situaciji. Svi građani koji su u samoizolaciji ili karanteni, a osjete potrebu mogu kontaktirati broj 062 040 653 putem kojeg će dobiti stručnu pomoć psihologa. Broj je aktivan svaki dan od 10 do 19 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije