"Bio sam šokiran": Novčanik vraćen vlasniku nakon 53 godine

0
Radiosarajevo.ba
"Bio sam šokiran": Novčanik vraćen vlasniku nakon 53 godine
Foto: Nelvin C. Cepeda/The San Diego Union-Tribune / Paul Grisham

Novčanik Paula Grishama, 91-godišnjeg vojnog meteorologa iz San Diega, vraćen je vlasniku nakon 53 godine, sa svim uspomenama koje su bile u njemu.

Izgubio ga je na Antarktiku, gdje je bio na ovaj meteorolog vojne mornarice bio na trinaestomjesečnom zadatku 1960-ih godina.

"Bio sam šokiran", rekao je Grisham za San Diego Union-Tribune nakon što mu je u subotu vraćen novčanik.

Niz ljudi bio je uključen u traženje Paula Grishama.

U novčaniku su bili njegova mornarička lična karta, vozačka dozvola, džepna referentna kartica o tome šta treba raditi tokom atomskog, biološkog i hemijskog napada, bon za pivo, porezna prijava i računi.

Paul Grisham - undefined

Foto: Nelvin C. Cepeda/The San Diego Union-Tribune: Paul Grisham

Grisham, koji je odrastao u Douglasu u državi Arizona, prijavio se u mornaricu 1948. godine. Postao je vremenski tehničar, a zatim prognozer vremena. Godine 1967. poslan je na Antarktik u sklopu operacije "Duboko zamrzavanje", koja je podržavala civilne naučnike. U to vrijeme imao je 30-ak godina, bio je oženjen i imao dvoje male djece.

Dok je bio na Antarktiku, u jednom je trenutku izgubio novčanik, na što je kasnije zaboravio. Novčanik je pronađen iza ormarića 2014. godine prilikom rušenja zgrade na stanici McMurdo na ostrvu Ross.

No, i pronalazak njegovog vlasnika je trajao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije