Jedini je stanovnik predivnog ostrva već 30 godina, sada ga deložiraju iz raja

Radiosarajevo.ba
Jedini je stanovnik predivnog ostrva već 30 godina, sada ga deložiraju iz raja
Foto: Mauro Morandi / Mauro Morandi

Mauro Morandi je više od 30 godina jedini stanovnik prekrasnog otoka u Sredozemnom moru.

Nadao se da će to biti njegov dom do kraja života, ali sada je to ugroženo. Suočen je s iseljavanjem s ostrva Budelli, uz obalu Sardinije, ako dobrovoljno ne ode, a on to ne namjerava.

Lokalne vlasti ubrzavaju planove za preoblikovanje njegove kolibe i pretvaranje u okolišni opservatorij, čime se prekida njegov blaženi boravak, piše CNN Travel.

Morandi, bivši učitelj, na otok je stigao slučajno dok je pokušao otploviti iz Italije do Polinezije prije 31 godinu. Zaljubio se u kristalno čistu vodu, netaknutu prirodu, koraljni pijesak i prekrasni zalazak sunca - i odlučio je ostati.

Ubrzo nakon toga preuzeo je dužnost od prethodnog skrbnika i, u dobi od 81 godine, još je tu i spreman se boriti za svoj dom.

"Spreman sam učiniti sve što mogu kako bih ostao ovdje, čak i ako to znači da će me morati odvući. Ne bih znao kamo drugo živjeti, sigurno se ne vraćam kući na sjever. Ne znam ni šta da radim - ovo je moj život. Jednostavno se ne vidim kako igram karte", rekao je Morandi za talijanski CNN Travel.

Ostrvo Budelli - undefined

Foto: Mauro Morandi: Ostrvo Budelli

Morandi, koji je uživao u sigurnom i izoliranom domu za vrijeme talijanske krize s COVID-19, vjeruje da će mu vlasti dostaviti obavijest o deložaciji nakon što ljeto završi.

"Sve što tražim je, ako me moraju poslati van otoka tokom njegove obnove, da se mogu vratiti i nastaviti raditi ono što radim svaki dan: čuvati ugroženu ružičastu plažu koralja, držati turiste podalje, štititi prirodu. Bojim se da ako odem, bit će to i kraj Budellija", rekao je i dodao da je jedini koji je brinuo o Budelliju.

S tim ciljem pokrenuta je internet peticija koja je u samo nekoliko dana okupila više od 2.600 pristaša širom svijeta.

Otok je u posljednjih nekoliko godina nekoliko puta mijenjao vlasništvo.

Budelli je od 2015. u vlasništvu nacionalnog parka La Maddalena, zbog čega je Morandijeva uloga zastarjela.

Vlasti kažu da se jednostavno drže zakona.

"Naš prioritet je intervenirati protiv svih ilegalnih građevina unutar parka, uključujući Maurovu kolibu, bivšu radio stanicu Drugog svjetskog rata koja je pretrpjela modifikacije koje nisu u skladu s pravilima. Moramo dati primjer, zaštititi našu okolinu prvo obnavljanjem ove ilegalnu strukture, a zatim krećemo s novim projektom koji će vjerovatno biti naučno središte za širenje ekološke svijesti", kazao je predsjednik parka La Maddalena Fabrizio Fonnesu.

Otok je raj bez zagađenja s bistrim tirkiznim vodama, bujnom divljom vegetacijom, ljubičastim stijenama nalik prirodnim skulpturama i zdravim zrakom.

Morandi se boji da će Budelli doživjeti sudbinu svog sestrinskog otoka Spargija, gdje je u prošlosti bio postavljen opservatorij, da bi ga kasnije posjetitelji uništili.

Ne želi ni razmišljati šta će biti s njim i gdje će biti njegov dom.

Ostrvo Budelli - undefined

Foto: Mauro Morandi: Ostrvo Budelli

"Nemam kuću i trebalo bi je pronaći ovdje, na Sardiniji, na nekom mjestu jeftinijem od arhipelaga La Maddalena, gdje su cijene previsoke. Sardinija je moja zemlja. Priroda je ovdje i dalje živa, divlja, živopisna. Potreban mi je kontakt s prirodom", istakao je Morandi.

Budelli je jedan od najljepših otoka na cijelom Sredozemlju. Još od prapovijesti, kada se zemljina kora još formirala, legenda kaže da je to dio mitskog, izgubljenog kontinenta Atlantide kojeg je progitao okean.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije