Nesvakidašnji potez mladog Grka: Vozio bicikl 48 dana kako bi se vratio kući

Radiosarajevo.ba
Nesvakidašnji potez mladog Grka: Vozio bicikl 48 dana kako bi se vratio kući
Foto: Kleon Papadimitriou / Kleon Papadimitriou

Dvadesetogodišnji student iz Grčke "zaglavio" je u Škotskoj, gdje je studirao, bez načina da se vrati u Atinu jer su letovi bili otkazani zbog pandemije novog soja koronavirusa.

Stoga je odlučio biciklom preći oko 2.175 milja.

Čak i nakon te avanture na dva točka, student Kleon Papadimitriou kaže da još nije siguran je li stigao kući.

"Tek sad vidim koliki je to uspjeh bio", rekao je o svom 48-dnevnom putovanju.

"I naučio sam mnogo stvari o sebi, o svojim ograničenjima, svojim snagama i svojim slabostima. Nadam se da je putovanje nadahnulo barem još jednu osobu da izađe iz svoje zone komfora i proba nešto novo, nešto veliko", dodao je ovaj mladić.

Papadimitriou je ispričao da je u posljednjih nekoliko dana marta odlučio potražiti raniji let kući. Većina njegovih prijatelja već je otišla, ali se on zadržao da ne bi propustio nijedno predavanje. Rezervisao je tri leta. I svi su bili otkazani.

"Do prvog aprila sam znao da ću barem sljedeći mjesec provesti u karanteni u Aberdeenu," rekao je.

Ali tada je dobio svoju ideju, piše CNN.

Počeo je istraživati šta će trebati da se putovanje obavi na dva točka. Takmičio je u jednoj trci 2019. godine i ove je godine nakratko trenirao nekoliko sedmica. To su bila sva biciklistička iskustva koja je imao.

Počeo je kupovati opremu. Kupio je bicikl, prijateljima i roditeljima je javio šta namjerava. Mislili su, dodao je, da će ga popustiti ta ideja.

Njegov otac imao je samo jedan uslov - da instalira aplikaciju kako bi ga mogli pratiti na putovanju i uvijek znati gdje je.

Na put je krenuo 10. maja, naoružan konzervama ribe, maslacem od kikirikija i hljebom, vrećom za spavanje, šatorom i opremom za svoj bicikl.

Papadimitriou je za CNN rekao da je putovao 35 i 75 milja dnevno, prelazeći prvo u Englesku, a zatim Nizozemsku. Vozio je duž Rajne u Njemačkoj, prolazio je kroz Austriju i vozio duž istočne obale Italije, prije nego što je čamcem prešao u grčku luku Patras - i odatle biciklom do Atine.

Logorovao je u poljima i šumama. Ponekad je zvao i prijatelje u evropskim zemljama i kod njih noćio.

On se 27. juna, gotovo 50 dana otkako je krenuo na put, vratio kući. Dočekali su ga porodica i prijatelji. 

"Bilo je vrlo emotivno", rekao je ovaj mladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije