Binali Yildirim izabran je za novog predsjednika AK Partije

Anadolija
Binali Yildirim izabran je za novog predsjednika AK Partije
AA / Binali Yildirim
Danas se u Sportskoj areni u Ankari održava drugi vanredni kongres AK Partije.

Sa 1.405 glasova delegata na drugom vanrednom kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) zastupnik turskog parlamenta iz Izmira i aktuelni turski ministar transporta, pomorstva i komunikacija Binali Yildirim izabran je za novog predsjednika AK Partije. izabran je za novog predsjednika te vladajuće političke opcije u Turskoj.

Danas se u Sportskoj areni u Ankari održava drugi vanredni kongres AK Partije na kojem je za izbor novog predsjednika i članove Upravnog odbora te političke opcije glasalo 1.411 od ukupno 1.470 delegata.

Sa 1.405 glasova za i šest nevažećih glasova aktuelni ministar transporta, pomorstva i komunikacija Turske Yildirim izabran je za novog predsjednika stranke.
Yildirim će tako preuzeti funkciju čelnika stranke od dosadašnjeg predsjednika Ahmeta Davutoglua, ali i naslijediti ga na funkciji premijera Republike Turske.

Nakon osnivača AK Partije Recepa Tayyipa Erdogana i Ahmeta Davutiglua, Yildirim je treći predsjednik te turske stranke, a važno je podsjetiti da je, zajedno sa Erdoganom, Yildirim bio jedan od osnivača te političke partije.

Delegati na kongresu AK Partije u Ankari biraju i nove sazive upravnog odbora stranke, Disciplinske komisije i Etičkog komiteta.

Yildirim je rođen 20. decembra 1955. godine u selu Kayi u Erzincanu. Bio je drugo od sedmero djece roditelja Dursuna i Bahar Yildirim. Ranije je otkrio da je u djetinjstvu često ležao na livadi i gledao avione kako lete, te maštao da li će i on nekada iskusiti taj osjećaj letenja, a na kraju je postao čelnik sektora.

Nakon osnovnog obrazovanja u rodnom mjestu, Yildirim je srednje obrazovanje nastavio u Istanbulu, gdje je kasnije završio i Fakultet za pomorstvo i brodogradilišta na Tehničkom univerzitetu. Nakon postdiplomskog studija nastavio je obrazovanje i na Univerzitetu pomorstva koji pod okriljem Međunarodne pomorske organizacije (IMO) djeluje u Švedskoj.

Novi čelnik AK Partije Yidirim govori engleski jezik. Sa suprugom Semihom u braku je od 1975. godine i imaju troje djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije