Prognoze / Bill Gates optimističan, evo kada očekuje kraj pandemije

08. 12. 2020. u 16:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 107

Je li svijet napravio prve korake prema kraju pandemije i početku povratka na vrijeme prije korone?

Odgovor na to pitanje nećemo znati još neko vrijeme, no sigurno je cijepljenje prve osobe na svijetu s cjepivom protiv koronavirusa, 90-godišnje žene iz Sjeverne Irske donijelo veliki val optimizma.

Naravno, treba biti svjestan kako niti kada cjepivo postane dostupno široj populaciji, pandemija neće prestati preko noći. Bit će to dugotrajan proces tijekom kojeg ćemo se i dalje morati pridržavati dobro poznatih epidemioloških mjera.

Na pitanje kada bi pandemija zaista mogla biti zatvorena knjiga i kada će virus SARS-CoV-2 postati samo dio ružnih uspomena, nemoguće je odgovoriti, no svakako je zanimljivo čitati i slušati predviđanja naučnika i stručnjaka (iako su se ona tokom ove godine često pokazala prilično kontradiktorna i često nedosljedna).

Jedna od osoba čije je razmišljanje također uvijek zanimljivo čuti jest i Bill Gates. Iako ga velik dio javnosti doživljava kao negativnu figuru, sa svojim ranijim predviđanjima o pandemiji te ulaganjima i znanjima o cjepivima, jasno je kako javnost prati svaki njegov komentar o cjepivu i cijepljenju.

Gostujući (virtualno) na FinTech Festivalu u Singapuru, ponovno se dotaknuo teme cjepiva te rekao da očekuje da će do proljeća sljedeće godine čak šest cjepiva biti odobreno i spremno za distribuciju.

Spomenuo je pet kompanija čija bi cjepiva uskoro trebala biti spremna i svima su nam manje-više dobro poznata - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson i Novavax.

Pri tome je pohvalio i regulatorna tijela zapadnih zemalja koja “rade odličan posao” te je tokom tri kliničke faze ispitivanja cijeli proces odrađen profesionalno, detaljno ispitujući učinkovitost i nuspojave.

Također, naglasio je problem distribucije, odnosno jednakosti u distribuciji te kako bogatstvo zemalja nikako ne bi smjelo biti kriterij prema kojem bi se određivala distribucija cjepiva.

Cilj je, rekao je Gates, da što više cjepiva postane dostupno tokom 2021. tako da bi, čak i u zemljama u razvoju, pandemija mogla biti gotova tijekom 2022. godine, prenosi zimo.dnevnik.hr.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)