Bijela kuća o rušenju neidentifikovanih objekata: Nisu vanzemaljci

0
Radiosarajevo.ba
Bijela kuća o rušenju neidentifikovanih objekata: Nisu vanzemaljci
Daily Mail/Screenshot / Šta se događa na nebu iznad SAD-a?

U Bijeloj kući održava se press konferencija povodom rušenja tri neidentificirana leteća objekta u posljednja tri dana.

Podsjetimo, američki ratni avioni u posljednja su tri dana nad Sjevernom Američkom srušili tri objekta čije porijeklo je još uvijek nepoznato.

Press konferencije u Bijeloj kući obično drži glasnogovornica Karine Jean-Pierre, ali danas joj se pridružio John Kirby, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost, piše Index.hr. Posljednji put kad je Kirby govorio na presici u Bijeloj kući bilo je u petak, kad je najavio da je nad obalom Aljaske srušen leteći objekt.

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Misteriozne letjelice nad Amerikom: Šta dosad znamo o ovim 'neidentifikovanim objektima'

Misteriozne letjelice nad Amerikom: Šta dosad znamo o ovim 'neidentifikovanim objektima'

"Kad govorimo o rušenjima ovih objekata, nema nikakvih dokaza o vanzemaljcima ili o vanzemaljskoj aktivnosti", rekla je glasnogovornica Jean-Pierre, pa sa smiješkom na licu i uz smijeh prisutnih novinara rekla kako "voli film ET, ali želi uvjeriti američku javnost da nema indikacija da su se objekti s drugih planeta pojavili na Zemlji". Potom je predala riječ Kirbyju.

"Takve objekte je teško detektirati, vrlo su mali i ostavljaju vrlo mali radarski odraz. Čak i kineski balon nije bilo lako detektirati, a on je bio puno veći", rekao je Kirby, pa dodao: "Još uvijek nismo uspjeli identificirati ova tri objekta".

Kirby je ustvrdio kako "ne može javno ići u puno detalja", dodavši kako su Sjedinjene Države ustvrdile da Kina ima program balona koji lete na velikim visinama koji je povezan s kineskom vojskom. "Bilo ih je ranije, ali nije ih otkrila administracija Donalda Trumpa, nego administracija Joea Bidena", rekao je.

Srušen novi 'leteći objekat' na američkom nebu: Kina negira da su špijunski

Srušen novi 'leteći objekat' na američkom nebu: Kina negira da su špijunski

"Ne procjenjujemo da ti objekti predstavljaju izravnu prijetnju ljudima na tlu. Tražimo ostatke objekata, koji su srušeni iznad nenaseljenih područja", dodao je.

"Njihove visine bile su znatno niže od kineskog špijunskog balona i mogli su utjecati na komercijalni zračni promet. Zato je predsjednik Biden uz konzultacije s vojnim komandantima izdao naredbu da se sruše. Objekt srušen iznad jezera Huron sad je vjerojatno na velikoj dubini. I ostali objekti srušeni su iznad zabačenih područja, zbog čega je potraga za ostacima otežana", dodao je Kirby.

"Nemamo dokaza da su ova tri objekata bila namijenjena špijunskim aktivnostima, ali ne možemo to isključiti. Srušeni su zbog opasnosti za komercijalni zračni promet te zbog teoretske mogućnosti da se radilo o špijunskim letjelicama", rekao je Kirby. 

"Prema onom što dosad znamo, ti objekti nisu imali nikakav vlastiti pogon i prema svemu sudeći, kretali su se nošeni vjetrom", rekao je. "Jedan od razloga zbog kojih ih sad vidimo više je jer ih više tražimo. Filteri radarskih sistema su modificirani i sad se lakše otkrivaju", dodao je Kirby.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije