BiH među zemljama koje su potpisale izjavu u UN-u kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu

1
Fena
BiH među zemljama koje su potpisale izjavu u UN-u kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu
FOTO: Fena / Vijeće sigurnosti UN-a

Više zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, danas je potpisalo zajedničku izjavu u kojoj se osuđuje Ruska Federacija koja je sazvala još jedan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi kritikovala zakonite transfere oružja Ukrajini koji se provode kao podrška inherentnom pravu Ukrajine na samoodbranu.

Stalni predstavnik Ukrajine u Ujedinjenim narodima, Sergiy Kyslytsya, u obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a pročitao je zajedničku izjavu koju su potpisale vlade Ukrajine, Albanije, Australije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kanade, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Izraela, Italije, Japana, Latvije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Malte, Maršalovih Otoka, Monaka, Crne Gore, Nizozemske, Novog Zelanda, Sjeverne Makedonije, Norveške, Poljske, Portugala, Republike Moldavije, Republike Koreje, Rumunije, San Marina, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

U izjavi se navodi da je ovaj današnji sastanak još jedan pokušaj Ruske Federacije da odvrati pažnju od svog agresorskog rata protiv Ukrajine i njene pojačane kampanje sistemskih zračnih napada u kojima se ubijaju civili i uništava kritična infrastruktura.

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

"Ponavljamo našu odlučnu osudu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, koja predstavlja očito kršenje Povelje UN-a. Potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica", poruka je vlada potpisnica ove izjave.

Naglašavaju da dok Ukrajina pokušava odbraniti svoje civilno stanovništvo, Ruska Federacija ubija ukrajinski narod oružjem nabavljenim iz drugih zemalja.

Volodimir Zelenski pozvao Donalda Trumpa u Kijev, ali pod jednim uslovom

Volodimir Zelenski pozvao Donalda Trumpa u Kijev, ali pod jednim uslovom

"Osuđujemo stalnu vojnu podršku ruskom agresorskom ratu, uključujući Iran, Bjelorusiju i Sjevernu Koreju, i apelujemo na sve zemlje da ne daju oružje i vojnu opremu, uključujući projektile i bespilotne letjelice ili drugu vrstu podrške ruskom agresorskom ratu", poručili su.

Podvukli su da to uključuje kršenja embarga UN-a na oružje od strane Sjeverne Koreje i Rusije, usvojenog uzastopnim rezolucijama Vijeća sigurnosti, te pozvali Sjevernu Koreju i Rusiju da se pridržavaju ovih rezolucija Vijeća sigurnosti i izrazili zabrinutost da korištenje balističkih projektila iz Sjeverne Koreje od strane Ruske Federacije daje Sjevernoj Koreji vrijedan uvid u tehničke mogućnosti njenog oružja.

Osim toga, navode da postoje jasni dokazi o nezakonitim transferima naoružanih iranskih bespilotnih letjelica od strane Irana Ruskoj Federaciji kada su na snazi bila ograničenja koja su zabranjivala takve transfere prema Rezoluciji 2231 Vijeća sigurnosti UN-a. Ruska Federacija je više puta koristila ove bespilotne letjelice u napadima na kritičnu infrastrukturu, uključujući silose žitarica, energetske objekte i stambene zgrade u Ukrajini.

U izjavi stoji da postupci Ruske Federacije potkopavaju vjerodostojnost rezolucija Vijeća sigurnosti, potkopavaju globalni režim neširenja oružja, pogoršavaju regionalne napetosti i ugrožavaju sve.

"Pozivamo sve države članice UN-a, uključujući Rusku Federaciju, da u potpunosti provedu relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti. Moramo osigurati odgovornost za teške zločine prema međunarodnom pravu počinjene na teritoriji Ukrajine, te osigurati pravdu za sve žrtve i spriječiti buduće zločine", poručili su.

Pozvali su Rusku Federaciju da prekine svoj agresorski rat i odmah povuče svoje trupe s teritorije Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica, poručili su potpisnici zajedničke izjave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije