Biden sljedeće sedmice dolazi u Europu: Poznati razlozi posjete

0
Radiosarajevo.ba
Biden sljedeće sedmice dolazi u Europu: Poznati razlozi posjete
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden će sljedeće sedmice otputovati u Evropu na vanredni sastanak i pokazati podršku SAD Ukrajini, potvrdila je Bijela kuća, prenosi CNN.

Bideen će se lično pridružiti svjetskim liderima NATO-a u Briselu, u Belgiji, sljedećeg četvrtka, 24. marta.

Američka misija pri NATO-u podijelila je tu vijest na Twitteru ranije u utorak.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

"Predsjednik će kasnije ovog mjeseca otputovati u Brisel, Belgija, gdje će se pridružiti vanrednom samitu NATO-a 24. marta kako bi razgovarao o tekućim naporima odvraćanja i odbrane kao odgovor na ničim izazvan i neopravdani napad Rusije na Ukrajinu, kao i da bi uputio reafirmaciju naših gvozdena predanost našim saveznicima u NATO-u", rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki novinarima na brifingu za novinare u utorak, potvrđujući twit NATO-a.

Psaki je nastavila: "On će se također pridružiti zakazanom samitu Evropskog vijeća kako bi razgovarali o našoj zajedničkoj zabrinutosti oko Ukrajine, uključujući transatlantske napore za nametanje ekonomskih troškova Rusiji, pružanje humanitarne podrške onima koji su pogođeni nasiljem i rješavanje drugih izazova vezanih za sukob".

Posjeta će označiti brzo dogovoren i kritičan sastanak s ključnim saveznicima usred ruske brutalne invazije na Ukrajinu dok NATO pokušava da obuzda tekuću agresiju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da je sazvao samit lidera.

"Sazvao sam vanredni samit 24. marta u NATO štabu. Pozabavit ćemo se invazijom Rusije na Ukrajinu, našom snažnom podrškom Ukrajini i daljim jačanjem NATO-ovog odvraćanja i odbrane. U ovom kritičnom trenutku, Sjeverna Amerika i Evropa moraju nastaviti da stoje zajedno", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Putovanje je uslijedilo nakon prošlonedjeljne posjete potpredsjednice SAD Kamale Harris Evropi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije