Biden: Ova administracija neće čekati sljedeću masovnu pucnjavu

0
Radiosarajevo.ba
Biden: Ova administracija neće čekati sljedeću masovnu pucnjavu
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je članove Kongresa da odmah djeluju kako bi se ograničila prodaja i kolanje vatrenog oružja u Sjedinjenim Američkim Državama, tri godine nakon masakra u srednjoj školi u floridskome gradu Parklandu.

"Ova administracija neće čekati sljedeću masovnu pucnjavu" da bi pozvala na akciju, rekao je američki predsjednik u povodu godišnjice napada u kojemu je 14. februara 2018. ubijeno 17 ljudi, piše Hina.

"Danas pozivam Kongres da donese reforme u skladu sa zdravim razumom koje se tiču oružja", rekao je Biden pozvavši da se u prodajnom lancu konačno uvedu provjere kojima će se utvrditi ko su kupci oružja te da se zabrani upotreba pušaka i šaržera velikog kapaciteta.

Biden je istaknuo da se mora "stati na kraj nedodirljivosti proizvođača oružja koji na naše ulice svjesno puštaju u prodaju ratno oružje".

Godine 2018. na Valentinovo je 19-godišnji Nikolas Cruz otvorio vatru na srednju školu Marjory Stoneman Douglas na jugoistoku Floride, usmrtivši pritom 14 srednjoškolaca i tri odrasle osobe prije nego što je uhapšen.

Prethodne je godine bio izbačen iz škole iz "disciplinskih razloga", no u međuvremenu je uspio legalnim putem nabaviti poluautomatsku pušku.

Uprkos neviđenom angažmanu srednjoškolaca Parklanda koji su zatražili strožu kontrolu prodaje oružja, predsjednik Donald Trump tada je odbio razmotriti zabranu.

Mnoge američke administracije dosad nisu uspjele zaustaviti porast broja masovnih ubistva čije su mete najčešće srednje škole, trgovački centri, firme ili vjerski objekti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije