Biden imenovao novu glasnogovornicu

0
Hina
Biden imenovao novu glasnogovornicu
Foto: EPA / Karine Jean-Pierre bila je zamjenica glasnogovornice Jen Psaki

Američki predsjednik Joe Biden imenovao je novu glasnogovornicu Bijele kuće, Karine Jean-Pierre, prvu tamnoputu i otvorenu lezbijku na toj dužnosti, istaknuvši njezino dosadašnje iskustvo, talent i iskrenost.

Karine Jean-Pierre bila je zamjenica glasnogovornice Jen Psaki, a dužnost će preuzeti 13. maja, saopćila je Bijela kuća.

"Ona će biti prva crnkinja, otvoreno LGBTQ+osoba" na tom mjestu, napisala je na Twitteru Psaki, koja je od samoga početka najavljivala da će se povući tokom mandata.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

"Ona će dati svoj glas brojnim osobama i omogućiti mnogima da sanjaju velike snove", dodala je.

Psaki iz Bijele kuće odlazi na televizijski kanal MSNBC, prenose američki mediji.

Karine Jean-Pierre (44) rodila se na Martiniqueu. Njezini roditelji, porijeklom s Haitija, emigrirali su u Sjedinjene Države. Odrasla je u New Yorku, gdje je njezin otac radio kao vozač taksija, a majka se brinula za domaćinstvo. Živi s novinarkom CNN-a i imaju jednu kćerku.

Jean-Pierre je završila ugledno sveučilište Columbia i nakon toga ušla u politiku, često ističući kako je životni put njezine porodice, primjer "američkoga sna", odredio njezinu karijeru. Radila je u obje kampanje Baracka Obame i nakon toga u kampanji Joea Bidena.

"Ja predstavljam sve što Donald Trump mrzi", rekla je 2018. godine u videu za organizaciju MoveOn, u kojoj je neko vrijeme bila jedna od glavnih figura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije