Biden i službeno kandidat: Nominacija je počast mom životu

Radiosarajevo.ba
Biden i službeno kandidat: Nominacija je počast mom životu
Foto: EPA-EFE / Joe i Jill Biden

Američka Demokratska stranka drugog je dana svoje nacionalne konvencije i formalno nominirala Joea Bidena (77) za svog kandidata koji će se suprotstaviti aktualnom predsjedniku Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima će biti održani 3. novembra.

Nakon što je Biden i službeno nominiran, on je putem twittera poslao poruku kako ova nominacija "odaje počast njegovom životu", dok je glavna govornica dana bila njegova supruga Jill.

Ona je u vrlo ličnom obraćanju ponudila uvid kako je pomogla Bidenu zacijeliti ranu nakon što su mu prva supruga i kćerka poginule u saobraćajnoj nesreći.

"Nisam niti mogla zamisliti kako ću se u dobi od 26 godina pitati 'Kako popraviti slomljenu porodicu?'. A odgovor je isti kao i za slomljenu naciju: 'Ljubavlju i razumijevanjem'. Ako povjerimo naciju Joeu, on će za vašu porodicu učiniti ono što je učinio i za našu: skupiti nas zajedno i učiniti je cijelom", naglasila je Jill Biden, prenose agencije. 

Uz Jill Biden, delegatima su se u utorak obratili i bivši predsjednici Bill Clinton i Jimmy Carter.

"U vremenima poput ovih, Ovalni ured bi trebao biti komandni centar. Umjesto toga, on je sada središte oluje. Tamo jedino vlada haos, a jedina stvar koja se ne mijena je predsjednikova odlučnost da negira odogovornost i prebaci krivnju na nekog drugog", naglasio je Clinton u svom unaprijed snimljenom obraćanju delegatima.

U srijedu, trećeg dana konvencije glavni govornici bit će Bidenova kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris i još jedan bivši predsjednik Barack Obama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije