Biden i Scholz o mogućoj ruskoj invaziji Ukrajine: Moramo spriječiti agresiju

1
Radiosarajevo.ba
Biden i Scholz o mogućoj ruskoj invaziji Ukrajine: Moramo spriječiti agresiju
Foto: Printscreen/ABC News / Joe Biden i Olaf Scholz

Američki predsjednik Joe Biden i njemački kancelar Olaf Scholz sastali su se u Bijeloj kuću u Washingtonu kako bi razgovarali o ukrajinskoj krizi i mogućoj ruskoj invaziji Ukrajine.

Biden je poželio dobrodošlicu njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u Bijelu kuću. Uoči njihovog sastanka, Biden je rekao novinarima da su te zemlje "u korak" u suočavanju s ruskom agresijom na granici s Ukrajinom, prenosi Guardian.

"Imamo mnogo o čemu razgovarati. Njemačka je jedan od najbližih saveznika Amerike. Radimo u korak na daljem odvraćanju ruske agresije u Evropi", rekao je Biden, navodeći Kinu, klimatske promjene i pandemiju među ostalim pitanjima na dnevnom redu o kojima će lideri razgovarati.

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Scholz je to nazvao "važnim sastankom u važnom trenutku" i rekao da SAD i Nemačka "intenzivno rade" na odvraćanju ruske invazije na Ukrajinu.

"Mi smo najbliži saveznici i intenzivno radimo zajedno, a to je neophodno za preduzimanje koraka koje moramo da uradimo, na primjer, u borbi protiv ruske agresije na Ukrajinu", rekao je njemački kancelar.

Novinari su ubrzo nakon toga izvedeni iz sobe, a nijedan lider nije odgovorio na postavljena pitanja. Oni će nakon sastanka održati zajedničku konferenciju za novinare. 

Sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki o ruskoj invaziji na Ukrajinu rekla je da su spremni na sve moguće scenarije.

"Spremni smo u svakom slučaju za bilo koju odluku koju bi predsjednik Putin mogao da donese. Nama bi svakako bilo draže diplomatsko rješenje. Mislim da je to svačija želja, svačija nada.

Naš cilj je da uskratimo Rusiji priliku da iskoristi neke od taktika, ponekad i neke od laži koje su činili u prošlosti kako bi opravdali invaziju na Ukrajinu", rekla je Psaki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije