Odlučeno je: Evo koga će Biden predložiti za direktora CIA-e

0
Radiosarajevo.ba
Odlučeno je: Evo koga će Biden predložiti za direktora CIA-e
Foto: EPA-EFE / William Burns

Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden u ponedjeljak će nominirati Williama Burnsa za direktora Centralne obavještajne agencije (CIA), doznaje CNN.

"Američki će narod mirno spavati s njim kao našim idućim direktor CIA-e", rekao je Biden u izjavi.

Ako bude potvrđen, Burns će postati prvi čelnik u historiji CIA-e čije cjeloživotno iskustvo dolazi iz State Departmenta.

"Bill Burns uzoran je diplomat s decenijama iskustva na svjetskoj sceni u čuvanju naših ljudi i zemlje sigurnim.

Dijeli moje duboko uvjerenje da CIA mora biti apolitična i da posvećeni obavještajci koji služe našoj naciji zaslužuju našu zahvalnost i poštovanje", navodi Biden.

Bidena je Burns privukao zbog njegovog diplomatskog iskustva i njegove percepcijske sposobnosti da vrati vjerodostojnost obavještajnoj agenciji u post-Trumpovoj eri, rekli su izvori za CNN.

Očekuje se da će Burns, kojeg u vanjskopolitičkoj areni poštuju i demokrati i republikanci, dobiti daleko lakšu potvrdu.

Iako se Burns u početku spominjao kao državni tajnik za Bidena, jedan dugogodišnji analitičar CIA-e iznio je argumente za njegov izbor na čelo CIA-e.

"Imenovanje Burnsa poslalo bi važan signal o oživljavanju javne službe, koja je omalovažavana u posljednje četiri godine, i o važnosti cijele obavještajne zajednice, a ne samo CIA-e", napisao je Melvin Goodman, koji je služio kao CIA-in analitičar tri decenije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije