Berlin odbacio izvještaj o "teškom" sastanku i svađi između Baerbock i Netanyahua

3
Radiosarajevo.ba
Berlin odbacio izvještaj o "teškom" sastanku i svađi između Baerbock i Netanyahua
Foto: DPA / Annalena Baerbock i Benjamin Netanyahu

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je kao obmanjujući jedan medijski izvještaj o navodnoj svađi ministrice Annalene Baerbock i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Izvještaj je u ključnim tačkama pogrešan, navelo je ministarstvo u petak na platformi X, nekadašnjem Twittwru. Isto tako je izvještaj odbacio i njemački ambasador u Izraelu Steffen Seibert.

O navodno teškom sastanku dvoje političara prethodno je, isto na X-u, pisala jedna novinarka izraelske televizije Kanal 13. Na sastanku su, prema izvještaju, Baerbock pokazali slike na kojima se vidi da su pijace u Gazi pune hrane. Njemačka ministarka je onda ukazala da u oblasti naseljenoj Palestincima vlada glad.

Teška nesreća u BiH: Povrijeđeno sedam osoba

Teška nesreća u BiH: Povrijeđeno sedam osoba

Netanyahu je navodno insistirao da u Gazi nema slučajeva gladi, a Baerbock mu je preporučila da te slike ne prikazuje jer ne odgovaraju realnosti. Izraelski premijer je, prema izvještaju, ponovo insistirao da su slike autentične i da Izrael ne prikazuje izmišljotine kao što su to radili nacisti, javlja dpa.

Nacisti su 1942. naterali filmsku ekipu da snimi propagandni film sa scenama iz svakodnevnog života u Varšavskom getu.

Njemačka ministrica je pitala Netanyahua da li želi da kaže da ljekari u Pojasu Gaze i međunarodni mediji ne govore istinu.

Baerbock je u srijedu Izrael posjetila sedmi put od kako je početkom oktobra 2023. tu zemlju napao Hamas. Osim sa Netanyahuom, sastala se i sa predsednikom Isakom Hercogom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije