Baerbock u mirovnoj misiji na Bliskom istoku: "Patnja mora prestati za sve strane"

0
DW
Baerbock u mirovnoj misiji na Bliskom istoku: "Patnja mora prestati za sve strane"
Radiosarajevo.ba / Annalena Baerbock

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock putuje na Bliski istok. To je šesti posjet od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. No ton naspram Izraela se polako mijenja.

Uoči svog šestog posjeta Izraelu od početka sukoba u Pojasu Gaze, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock zatražila je, ukazujući na dramatičnu humanitarnu situaciju civilnog stanovništva, i od Hamasa i Izraela trenutni prekid vatre.

"Samo bi trenutni humanitarni prekid vatre, koji bi se pretvorio u trajniju obustavu neprijateljstava, mogao nadu u mir održati na životu", rekla je Baerbock (Zeleni) uoči odlaska na razgovore u Egipat, Izrael i Palestinska područja.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Vojno rješenje "nemoguće"

Njemačka ministrica vanjskih poslova je od Hamasa zatražila da odloži oružje jer, kako je rekla, ova organizacija nikad više ne smije biti u stanju izvesti napade na Izrael poput onog od 7.oktobra prošle godine. Ona je istodobno ukazala na to da je vojna pobjeda nad Hamasom "neostvariva".

"Čisto vojnim putem će biti nemoguće ostvariti pobjedu nad Hamasom, a vojni potezi su ograničeni međunarodnim humanitarnim pravom", poručila je Baerbock u smjeru vlade u Jeruzalemu. Ali je istodobno iznova istaknula da Njemačka "stoji iza svoje odgovornosti naspram sigurnosti Izraela".

Katastrofalna situacija:  Izrael više ne dopušta konvojima hrane prolaz do sjevera Gaze

Katastrofalna situacija: Izrael više ne dopušta konvojima hrane prolaz do sjevera Gaze

"Umiranje civila u Gazi i patnje talaca su tijesno povezani. Patnja mora prestati za sve strane", poručila je Baerbock preko internetske stranice ministarstva vanjskih poslova u Berlinu i zatražila pomake u pregovorima između Izraela i Hamasa koji se trenutno vode u Kataru. U pregovorima sudjeluju i predstavnici Egipta i SAD-a.

"Odustanite od ofenzive"

Njemačka ministrica će prvo u ponedjeljak razgovarati s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samihom Shukrijem nakon čega bi se u Ramallahu trebala naći s predsjednikom Palestinskih područja Mahmudom Abbasom. U utorak je na programu susret s izraelskim kolegom Israelom Katzom.

Baerbock je od Izraela zatražila otvaranje dodatnih graničnih prijelaza za dostavu humanitarne pomoći civilima u Pojasu Gaze. Istodobno je upozorila na moguće posljedice izraelske ofenzive u Rafahu. Prilikom posjeta američkog ministra vanjskih poslova Antonyja Blinkena krajem prošle sedmice, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je jasno dao do znanja da ne odustaje od ove vojne akcije.

Katz je odbacio zahtjeve Baerbock za humanitarnim prekidom vatre. "Mi od naših prijatelja očekujemo da podrže Izrael u ovim osjetljivim trenutcima i da ga ne oslabljuju naspram Hamasa", poručio je Katz preko platforme X.

Izrael dimnim bombama napao bolnicu Al-Amal u Gazi: "Svima je rečeno da izađu goli"

Izrael dimnim bombama napao bolnicu Al-Amal u Gazi: "Svima je rečeno da izađu goli"

Perspektiva dviju država

Njemačka ministrica je uoči svog odlaska u Egipat rekla kako će tema razgovora dvodnevnog posjeta regiji biti i "dugoročno političko uređenje". "Samo perspektiva rješenja koje sadrži dvije države s reformiranim palestinskim vodstvom kao prvi korak u smjeru demokratske palestinske države, može stanovnicima jamčiti siguran i dostojanstven život", poručila je Baerbock.

Ona je najavila i da će u Izraelu pokrenuti i pitanje ekstremističkih židovskih naseljenika na palestinskim područjima te je kritizirala nedavno prisvajanje 800 hektara palestinske zemlje na području Zapadne obale Jordana od strane izraelske države. "Gradnja naselja se protivi međunarodnom pravu i doprinosi daljnjem povećanju napetosti u ovom osjetljivom trenutku", rekla je Baerbock.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije