Belgija uvodi nove mjere: "Čekaju nas teške sedmice, možda i mjeseci"

2
Radiosarajevo.ba
Belgija uvodi nove mjere: "Čekaju nas teške sedmice, možda i mjeseci"
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Belgijske vlasti su saopćile nove mjere na sprečavanju zaraze novim tipom koronavirusa.

Iako neće biti “potpunog zatvaranja“, kao što je to bio slučaj u proljetnim mjesecima, doći će do uvođenja određenih ograničenja u sektorima obrazovanja, kulture i sporta.

Premijer Belgije Alexander de Croo objavio je odluke donesene na zasjedanju Savjetodavnog odbora koje je sinoć trajalo do kasnih sati, a koje će biti na snazi do 19. novembra.

”Čekaju nas teške sedmice, možda i mjeseci”, rekao je de Croo te od Belgijanaca zatražio da pokažu nacionalnu solidarnost.

Prema odlukama koje su saopćili de Croo i zvaničnici regionalnih vlasti, neće biti dozvoljena amaterska sportska takmičenja, a profesionalni sportski susreti odigravat će se pred praznim tribinama. Nastavit će se takmičenja do 18 godina. Pored toga, sportisti i timovi moći će trenirati na otvorenom.

Kada je riječ o kulturi, manifestacije će se nastaviti održavati, ali uz najviše 200 učesnika i socijalnom distancom od najmanje 1,5 metara.

Zabavni parkovi će biti zatvoreni. Zoološki vrtovi će biti otvoreni, ali neće biti odobrene posjete zatvorenim dijelovima.

Bit će nastavljena nastava u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Kada je riječ o visokom obrazovanju, dozvoljeno je popunjavanje kapaciteta do 20 posto učionica, a studenti će morati nositi maske. Za studente prvih godina bit će dozvoljeno popunjavanje 50 posto kapaciteta.

U posljednjih nekoliko sedmica dolazi do značajnog povećanja broja zaraženih u Belgiji. Dnevno bude potvrđeno u prosjeku 10.000 novih sluačejva zaraze.

U Belgiji je dosad zaraza potvrđena kod 270.132 osobe, a od toga je 10.588 zaraženih preminulo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije